MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 17. 05. 2019.

Promocija knjige "Slikom i rečju protiv zaborava"

Predrag Mandić i Arpad HornjakPredrag Mandić i Arpad Hornjak(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 17. V. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru (SKC) u Belom Manastiru, a u organizaciji SKUD-a "Jovan Lazić", SUŽ-a "Dukat" i lokalnog pododbora SKD-a "Prosvjeta", održana je promocija knjige "Slikom i rečju protiv zaborava". Knjigu je uredio dr. Predrag Mandić, novinar Srpske redakcije Mađarskog radija iz Pečuja, a izdali su je 2016. godine Samouprava Srba u Pečuju i Pečujsko-baranjsko srpsko udruženje.

Tema knjige su zbivanja u Baranji nakon završetka Prvog svjetskog rata i optacija srpskog stanovništva od 1920. do 1931. godine, koja je imala za posljedicu da su Srbi napustili gotovo sva naselja u Mađarskoj u kojima su dotada živjeli te su u njima ostale samo crkve i groblja da podsjećaju na nekadašnje stanovnike.

O knjizi, koja ima 150 stranica velikog formata s preko 150 fotografija u boji, govorili su urednik Mandić i historičar dr. Arpad Hornjak, docent na Pečujskom univerzitetu, koji potječe iz Bajmoka, čiji je tekst "Mađarsko-jugoslovenski državni odnosi za vreme optacije" objavljen u uvodnom dijelu knjige. Dr. Hornjak je na promociji govorio o tome zašto je i kako došlo do optacije i kakve su bile njezine posljedice, a dr. Mandić o tome kako je nastala knjige i tko mu je sve pomogao da skupi građu za nju.

U prvom dijelu knjige objavljen je i tekst dr. Gojka Malovića iz Beograda "Optiranje Srba u mađarskom delu Baranje 1920-1931", a u drugom, većem dijelu nalaze se priče optanata iz Belog Manastira i Popovca te priče potomaka optanata iz Belog Manastira, Bolmana, Šida i Trpinje.

Mnogi optanti su se nakon dolaska u tadašnju Kraljevinu SHS nastanili u onom dijelu Baranje koji sada pripada Hrvatskoj. Zato danas u Baranji žive njihovi brojni potomci, od kojih su neki bili i na promociji te su prenošenjem priča svojih predaka okupljenoj publici dočarali ta za Srbe iz Mađarske teška vremena.

Inače, te je večeri u dvorani belomanastirskog SKC-a bilo preko 80 osoba, što je za promocije knjiga stvarno respektabilan broj. Takav interes naveo je dr. Hornjaka da na početku svog izlaganja kaže kako se ne sjeća da je bio na promociji u nekoj drugoj prepunoj sali u kojoj se još i stajalo jer nije bilo dovoljno mjesta za sve.

Urednik knjige dr. Predrag Mandić posebno je naglasio da tim izdanjem nije okončano njegovo zanimanje za sudbinu optanata pa je pozvao sve njihove potomke da mu omoguće skeniranje dokumenta i fotografija iz tih vremena te da zabilježe priče koje su čuli od svojih predaka. Na taj će se način skupiti građa za još jednu sličnu knjigu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok