MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 05. 10. 2018.

Promocija knjiga u sklopu "Jeseni u Erdabovu"

Dr. Jana Aleksić, urednica zbornikaDr. Jana Aleksić, urednica zbornika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 5. X. 2018. godine, u Kulturnom i znanstvenom /naučnom/ centru (KZC / KNC) "Milutin Milanković" u Dalju – s početkom u 12 sati – i u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru – s početkom u 18 sati – održana je manifestacija pod imenom "Jesen u Erdabovu". U Dalju je postavljena spomen-ploča na rodnoj kući književnika Đorđa Ocića, a preostali dio programa bio je isti i u Dalju i u Belom Manastiru.

Prva knjiga
Prvo je predstavljen zbornik radova "Književni i kritičarski opus Milana Kašanina" (472 str.), koji su izdali KZC "Milutin Milanković" Dalj i Institut za književnost i umetnost Beograd i u koji su uvrštena 22 rada s međunarodnog naučnog skupa održanog 29. i 30. IX. 2017. godine u Dalju i Belom Manastiru. Zbornik su uredili dr. Jana Aleksić i Đorđe Nešić. Okupljenoj publici u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine zbornik su predstavili dr. Jana Aleksić i recenzent dr. Bojan Đorđević.

Uz tekstove ostalih autora, u zborniku su objavljeni i sljedeći tekstovi autora koji su bili na promociji u Belom Manastiru:

  • Srđan Orsić: "Imagološko čitanje Kašaninovih Susreta i pisama"
  • Dragan Hamović: "Rekonstrukcija kulturne prošlosti kao subverzivni poduhvat Milana Kašanina"
  • Jana M. Aleksić: "Kašaninov spoljašnji pristup novoj srpskoj književnosti – metodološka ishodišta i aksiološki ishodi"
  • Aleksandar Ilinčić: "Junak prošlog doba, iliti o intelektualizmu Milana Kašanina"
  • David Kecman Dako: "Bojom reči, sudbine, lica i predeli (Znakovlje pripovedačkog koncepta Milana Kašanina)"
  • Dejana Ocić (kćerka Đorđa Ocića): "Milan Kašanin kao lik u delu Đorđa Ocića"

Druga knjiga
Potom je msr. Aleksandar Ilinčić iz Dalja predstavio knjigu dr. Srđana Orsića "Lik stranca u srpskom romanu 19. veka" (440 str.), koju su izdali SKD "Prosvjeta" Zagreb i KNC "Milutin Milanković" Dalj i čiji su urednici Čedomir Višnjić i Đorđe Nešić. Knjiga predstavlja "završnu verziju istoimene doktorske disertacije, pisane pod mentorstvom prof. dr Radoslava Erakovića od 2011. do 2015. godine, odbranjene na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 16. marta 2016. godine". Dr. Srđan Orsić je osnovne, master i doktorske studije završio na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je knjige "Čegrst i kamašne: eseji o delu Slobodana Selenića" (2014) i "Jašin osmejak: smeh u pripovetkama Jakova Ignjatovića" (2015) te zbirke poezije "Mesečar" (2008) i "Svetlomračja" (2011). Živi i radi u Novom Sadi u Dalju.

Treća knjiga
Na koncu je Anđelka Pavić, profesorica jezika i književnosti iz Belog Manastira, predstavila svoju monografiju "Priča o učitelju : život i rad Steve Čuturila, pedagoga, pisca i prosvetitelja" (32 str.), izdanu u vlastitoj nakladi 2018. godine.

Učesnici promocije u Etnološkom centru baranjske baštineUčesnici promocije u Etnološkom centru baranjske baštine
Promociju knjiga u Belom Manastiru vodio je Đorđe Nešić, a u promociji su još učestvovali dr. Dragan Hamović, "specijalni savetnik ministra kulture i informisanja" iz Beograda, te Predrag Stojanović, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika.

(Vidjeti također: "Braća Kašanin : znameniti Baranjci")

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok