MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 11. 2017.

Promocija knjige "Baranjski dvostoljetni Thalijin hram"

Mia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić HermanMia Tomšić, Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić Herman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U okviru ovogodišnje proslave Dana Grada Belog Manastira, u ponedjeljak, 13. XI. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u konferencijskoj dvorani Etnološkog centra baranjske baštine, promovirana je knjiga "Baranjski dvostoljetni Thalijin hram I.: (kazališni identiteti)" autorskog dvojca Daniele Taslidžić Herman i Davorina Taslidžića, koju su na 150 stranica izdali Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir.

Knjiga istražuje kazališni amaterizam u Baranji (od 1897. godine) i u Belom Manastiru (od 1927) i završava s 1995. godinom. U budućem drugom dijelu obradit će se baranjski kazališni amaterizam od 1995. do današnjih dana. O knjizi su govorili Ivan Sajević, voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez (BiH), recenzenti doc. dr. sc. Ivan Trojan i doc. dr. sc. Zlatko Đukić s Filozofskog fakulteta Osijek te autori. Sve prisutne u prigodnom govoru pozdravio je i zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Goran Hes. Promociju je vodila Dunja Vlahek, a odlomke iz knjige čitala Mia Tomšić, glumice Gradskog kazališta.

Publika na promociji nove knjigePublika na promociji nove knjigeKazališni amaterizam u Belom Manastiru pokrenulo je Diletantsko pozorište, koje je rad započelo u nekad čuvenoj belomanastirskoj kafani "Vardar", u kojoj su se tada održavale kinoprojekcije nijemog i zvučnog filma. Prva predstava "Šaran" prikazana je 21. III. 1928. godine. Poslije Drugog svjetskog rata kazališni amaterizam njeguje se u okviru KUD-a "Jovan Lazić", a 1960-ih godina seli se u prigradsko naselje Šećeranu. Između 1947. i 1950. odigrane su predstave "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca i "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića. Kasnije su igrane predstave "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića (1952) i "Čarlijeva tetka" Thomasa Brandona (1956). Nekoliko godina potom belomanastirski amateri postigli su veliki uspjeh predstavom "Hasanaginica" u režiji Stjepana Dobrića, koju su npr. izveli u belomanastirskom domu kulture i u "nedelju", 12. XI. 1961. godine, proslavljajući time 15-godišnjicu osnutka i rada KUD-a "Jovan Lazić" Beli Manastir. Na plakatu iz tog vremena ostale su zabilježene "ulazne cene od 50 do 150 dinara".

Desetak godina kasnije osniva se u Belom Manastiru Centar za kulturnu djelatnost mladih Baranje, a u okviru njega pokreće se "Teatar 54300". Predstavu "Rekvijem u kamenoj ulici" (premijerno izvedenu 29. XI. 1971) napisao je i režirao Davorin Taslidžić. Godine 1972. odigrana je "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", kad u Beli Manastir dolazi vinkovački kazališni režiser Himzo Nuhanović... I tako su se iz desetljeća u desetljeće mijenjali organizacioni oblici, a amaterizam je opstajao.

(Vidjeti također: slavonski.hr i glas-slavonije.hr)

Pročitano 1172 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok