MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 23. 07. 2016.

Projekcija filma "Razred" u ECBB-u

Rediteljica filma je Vesna ĆudićRediteljica filma je Vesna Ćudić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 23. VII. 2016. godine, u večernjim satima, u amfiteatru belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine, pred belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem i drugim uzvanicima, ali s nedovoljno belomanastirskih Roma u publici, prikazan je dokumentarni film "Razred" rediteljice i scenaristice Vesne Ćudić, koji traje 83 minuta i koji je finaliziran 2015. godine.

Četiri godine snimanja
Filmska ekipa, kroz više od četiri godine i kroz sva četiri godišnja doba, pratila je grupu mladih Roma iz romskog naselja Barake u baranjskom naselju Dardi, posebno četiri mlade djevojke: Jovanu Petrović, Stojanu Todorović te sestre Vedranu i Željku Klem, članice Romskog kulturno-umjetničkog društva (RKUD) Darda, rastrzane između želje da završe srednju školu i romske tradicije, po kojoj su njihove vršnjakinje već udane i imaju djecu.

Priča je to o odrastanju u neimaštini, besposlici i besperspektivnosti, čak i pod terorom oca nasilnika, i o nastojanju da se ostvare, mnogima uobičajene, mladenačke želje, poput završetka školovanja i pronalaska posla.

Edukativni dokumentarac
Na prethodnoj projekcijiu Osijeku, u okviru "Osječkog ljeta kulture 2016", rediteljica je istakla kako joj je posebno drago što su tri škole iz Baranje iskazale interes da se film uvrsti u školski kurikulum za predstojeću pedagošku godinu te naglasila kako joj je upravo to i bio cilj.

- Željeli smo napraviti dokumentarac koji će se koristiti u edukativne svrhe. Tim mladim, divnim ljudima nije nimalo lako. Suočavaju se s problemima koje mnogi od nas ne mogu ni zamisliti i još ih okolina svakodnevno etiketira negativnim obilježjima. Htjeli smo napraviti film koji će barem kod nekoga utjecati na promjenu mišljenja, film koji će barem jednog dječaka ili djevojčicu motivirati da ustraje i završi makar srednju školu.

Nagrade
Film je do sada obišao nekoliko festivala dokumentarnog filma, među kojima se posebno ističu Dani hrvatskog filma u Zagrebu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu žirija za etiku i ljudska prava, kao i trinaesti "Liburnia Film Festival" u Ičićima kod Opatije, gdje je osvojio nagradu za najbolju režiju.

Rediteljica filma Vesna Ćudić odrasla je u Dardi, a danas živi u Velikoj Britaniji, gdje je studirala režiju igranog filma na Nacionalnoj školi za film i televiziju i gdje se bavi igranim i dokumentarnim filmom. I za svoje kratke igrane filmove dobila je više festivalskih nagrada te nagradu Kraljevskog televizijskog društva, a za studentske reklamne filmove tri nagrade tvrtke Kodak.

Promocija Baranje
Na web-portalu telegram.hr, uz ostalo, za "Razred" se kaže da je to "tzv. feelgood-film koji publici ulijeva mnogo razloga za optimizam, a filmska ekipa puno je polagala na pejzažne snimke Baranje i vedute gradića i romskih naselja, što cijelom okruženju daje širi geografski kontekst te omogućava neupućenoj publici da nešto bolje upozna Baranju i cijeli taj kraj".

Nastup Branislave Podrumac
Nakon projekcije, izvršna producentica filma Bogdanka Ćudić Vilić predstavila je publici Jovanu Petrović, jednu od četiri glavne "glumice", koja je uspjela završiti srednju školu u Belom Manastiru, te Jovicu Radosavljevića, koreografa RKUD-a Darda, koji u filmu također ima zapaženu "ulogu". Najavljeni kulturno-zabavni program uz romsku muziku i RKUD Darda morao je biti otkazan jer je prateći orkestar ostao "zarobljen" na granici. No, publika ipak nije ostala uskraćena za umjetnički doživljaj. Na molbu organizatora, pjesmu "Ciganka sam mala" bez muzičke pratnje otpjevala je već afirmirana beogradska operska pjevačica Branislava Podrumac, koja je također Darđanka porijeklom i koja je bila – u publici.

PS. Skoro cijeli ovaj članak pročitala je novinarka Stana Nemet u "Kratkim vestima iz Baranje", emitiranima na Radiju Banska kosa u ponedjeljak, 25. VII. 2016. godine, u 9 sati.

Pročitano 2099 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok