MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 04. 02. 2016.

Baranjske priče: Pokladne perece

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, bivša asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisivala je anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje je čula od starih osoba koje je obilazila kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče, koju je ispričala "Oazina" korisnica baka Maca.

Baba-Bariška ne da perece
U selu Branjini, odakle je rodom baka Maca, a i u nekim drugim baranjskim selima, npr. u Bolmanu, bio je običaj da se mladoj na prve poklade u njezinom bračnom životu poklanjaju perece.

E baš takve perece i pokladne krofne – a krofne su se kad je baka Maca bila dijete zvale "na mast' kolač'" – nosila je nekad u selu Branjini takozvana baba-Bariška u svojoj velikoj platnenoj torbi. Kad je jednom prilikom djevojčica Maca zatražila iz te torbe pereca, baba-Bariška joj ih nije htjela dati jer ih je namijenila nekom novopečenom bračnom paru. Nije tu pomogla ni Macina dreka na sav glas, perece su završili kod onih kojima su bile i namijenjene.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok