MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 01. 11. 2022.

Općina Popovac u "Baranjskom leksikonu"

Općina Popovac na karti Osječko-baranjske županijeOpćina Popovac na karti Osječko-baranjske županijeOpćina Popovac jedna je od devet jedinica lokalne samouprave u Baranju (osam općina i jedan grad!). Smještena je u sjevernom dijelu Baranje, u mikroregiji Karašičke aluvijalne nizine Istočnohrvatske ravnice. Ima površinu od 62,41 km² i obuhvaća tri naselja: Branjinu, Kneževo i Popovac.

Godine 2001. imala je 2.427 stanovnika, čiji se broj dramatično smanjuje. Deset godina kasnije bilo ih je 2.084, a prema konačnim rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, koji se objavljeni tek 22. IX. 2022. godine, u tri naselja u Općini Popovac danas živi samo 1.465 stanovnika (u Popovcu 753, u Branjini 222 i u Kneževu 490).

Dana 7. III. 2022. godine Mirovna grupa Oaza potpisala je s Općinom Popovac ugovor o financiranju projekta "Općina Popovac u 'Baranjskom leksikonu'", koji je prihvaćen na javnom natječaju za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja kulture na području Općine Popovac.

Od tada pa do sada "Oazin" aktivist, koji se na Wikipediji potpisuje šifrom "Belirac", istražuje izvore vezane za Općinu Popovac i obilazi teren kako bi skupio što više podataka, obišao što više lokacija na njezinom području i snimio što više fotografija, a sve s ciljem da se na Wikipediji formiraju što potpuniji i precizniji članci vezani za Općini Popovac, primjereno ilustrirani fotografijama.

A da bi se vidjelo što je do sada urađeno, treba poći od Kategorije: Općina Popovac. U opisu te kategorije dati su osnovni podaci o Općini Popovac, s kartom na kojoj se vidi položaj Općine u Osječko-baranjskoj županiji. Pod naslovom: Stranice u kategoriji "Općina Popovac" nanizane su poveznice na postojeće članke na Wikipediji koji su na ovaj ili onaj način vezani za Općinu Popovac. Posebno ističemo sljedeće članke:

  1. Banska kosa
  2. Branjina
  3. Crkva svete Hildegarde (Kneževo)
  4. Crkva svetog Đorđa, Kneževo
  5. Državna cesta D7
  6. Karašica (Baranja)
  7. Popovac
  8. Popovački ribnjak
  9. Županijska cesta Ž4019
  10. Županijska cesta Ž4027

Članak o Ribnjaku PopovacČlanak o Ribnjaku PopovacTreba spomenuti još i članke vezane za osobe porijeklom iz Općine Popovac:

  1. Nada Babić (redovita profesorica Filozofskog fakulteta u Osijeku, rođena u Popovcu 1946)
  2. Imre Ruff (mađarski kemičar, rođen u Kneževu 1938)
  3. Milan Šarić (matematičar, rođen u Popovcu 1951)
  4. Nikola Strajnić (profesor, esejist, kritičar, pjesnik, rođen u Popovcu 1945)

U planu je da se svi postojeći članci u budućnosti još prošire i dodatno ilustriraju te da se pripreme i na Wikipediju postave i članci o temama koje još nisu obrađene.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok