MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 16. 12. 2015.

Motivacijski sastanak u Belom Manastiru

Ana Jeličić, Duško Kostić, Erika Jasnić, Miren Špek i Mirela AlagićAna Jeličić, Duško Kostić, Erika Jasnić, Miren Špek i Mirela AlagićU srijedu, 16. XII. 2015. godine, s početkom u 9 sati, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava održao je u belomanastirskom Društvenom centru motivacijski sastanak s predstavnicama P.G.D.I.-ja Mirelom Alagić i Erikom Jasnić, Mirovne grupe Oaza Anom Jeličić teUdrugeromskog prijateljstva "Luna" Duškom Kostićem. Navedene organizacije civilnog društva suradnici su na projektu IPA 2011 "Civilno društvo za odgovorno upravljanje".

Sadržaj motivacijskog sastanka ticao se podrške u neovisnom monitoringu koje provode navedene organizacije: P.G.D.I. prati učinkovitost provedbe mjera "Garancija za mlade", Mirovna grupa Oaza prati učinkovitost provedbe mjere 7. "Osigurati trajno i privremeno stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji sukladno raspoloživim stambenim prostorima" iz "Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2011. do 2016. godine" (poglavlje VI. "Zbrinjavanje i potpora žrtvama nasilja u obitelji") dok Udruga romskog prijateljstva prati provedbu mjere 2.4.3 "Organizirati programe javnih radova i uključiti dugotrajno nezaposlene osobe pripadnike romske nacionalne manjine" iz "Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013-2015. godine".

Na sastanku se razgovaralo o procesu neovisnog monitoringa navedene tri organizacije pa su tako od srpnja do prosinca 2015. organizacije – suradnice Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira i Ženska udruga "Izvor" iz Tenje ispunile nekoliko anketa s korisnicima. Riječ je o žrtvama nasilja u obitelji te o mogućnosti podnošenja zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem. Tijekom studenog / prosinca 2015. poslani su dopisi s pripadajućim anketnim upitnikom prema sunositeljima mjere (lokalni centri za socijalnu skrb Osijek i Beli Manastir, upravni odjeli gradova, Agencija za promet nekretnina). Jedno od anketnih pitanja sunositeljima je evidentiranje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja. Tijekom prosinca u planu je slanje dopisa i prema nositelju mjere. Do sada nije dostavljen niti jedan odgovor sunositelja pa će se raditi na poticanju na odgovor tijekom siječnja 2016. godine.

Tijekom neovisnog monitoringa od srpnja do prosinca 2015. godine, organizacije – suradnice Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I iz Belog Manastira te Info-centar za mlade / PRONI Centar za socijalno podučavanje i Organizacija za građanske inicijative – O.G.I. iz Osijeka izradile su i distribuirale anketu o informiranosti mladih o mjerama "Garancija za mlade". Anketu je dosad ispunilo više od 200 mladih osoba (15-30 godina). Prikupljen je broj informativnih radionica Ministarstva rada o mjerama "Garancija za mlade", kao i statistički podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih mladih 2013/2014. i prve polovice 2015. godine.

U studenom održana je fokus-grupa u kojoj je sudjelovalo 16 sudionika. U fokus-grupi sudjelovali su Denis Ambruš (dogradonačelnik Grada Osijeka), Dorotea Telarović (Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport OBŽ), Ivan Ravlić (HZZ – Regionalni ured Osijek), Miro Maćešić (HZZ CISOK), Andrea Božić ("Saponia", Osijek), Maja Akšamović (pedagoginja Ekonomske i upravne škole iz Osijeka) te osobe (do 29 godina) koje nisu prošle / prošle su ili su trenutno na nekoj od mjera "Garancija za mlade", kao i predstavnici civilnog sektora u ulozi poslodavca.

U prosincu je, na temelju održane fokus-grupe, izrađena anketa o učinkovitosti mjera "Garancija za mlade" i trenutno je u distribuciji >http://goo.gl/forms/azzBpUJuVA.

Tijekom neovisnog monitoringa od srpnja do prosinca 2015. godine, organizacija – suradnica Udruga romskog prijateljstva "Luna" iz Belog Manastira izradila je i započinje s distribucijom anketnih upitnika prema Romima – korisnicima javnih radova. Tijekom studenog zaprimljen je odgovor HZZ-a – Regionalnog ureda Osijek i Ispostave Beli Manastir u svezi pribavljanja statističkih podataka o broju pripadnika romske nacionalne manjine uključenih u programe javnih radova na području Baranje za 2014. godinu. Tijekom studenog / prosinca upućeni su dopisi prema općinama i romskim udrugama koje su provodile program javnih radova za Rome u 2014. godini s pripadajućom anketom o zadovoljstvu programom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok