MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 15. 05. 2015.

"Dan povijesti" u Belom Manastiru

Promocija rječnika austrijacizama i germanizamaPromocija rječnika austrijacizama i germanizamaU petak, 15. V. 2015. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira održan je "Dan povijesti – tribina povijesnog iskaza Zavoda za baranjsku povjesnicu" (ZBP) u organizaciji ZBP-a i Centra za kulturu Grada Belog Manastira. Program, kojega je vodio Davorin Taslidžić, sastojao se od dva predavanja i predstavljanja novog izdanja ZBP-a.

"Dan povijesti" u Belom Manastiru organiziran je u sklopu šire manifestacije drugog "Kliofesta – festivala povijesti", koji se održavao od 12. do 16. V. 2015. godine u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, a u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Društva za hrvatsku povjesnicu i Nacionale i sveučilišne knjižnice.

Posjetitelji na predavanjima i promocijiPosjetitelji na predavanjima i promocijiU Belom Manastiru predavanja su održali:

1. Dr. sc. Jakab Ferkov iz Mohača na temu: "Poljodjelski kompleks Belje i različiti narodi",

2. Igor Josipović, asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, na temu: "Beli Manastir u kontekstu povijesnih događanja za vrijeme Austro-Ugarske".

Teme su bile prihvaćene s velikim zanimanjem, a bilo je i dijaloga s publikom. Potom je promovirano novo izdanje ZBP-a rječnik "Austrijacizmi i germanizmi u Baranji" baranjskog autora Stipe Benaka Šemenjate, s podnaslovom "Posvećeno svim časnim Podunavskim Švabama, gdje god se danas nalazili". O rječniku je prvo govorila urednica sveska Daniela Taslidžić Herman, koja je posebno istaknula važnost istraživanja tuđica u baranjskim govorima, naročito onih tuđica koje potječu iz jezika koji je stoljećima dominirao u Baranji. O rječniku se iznimno pohvalno izrazio i stručni suradnik na izdanju Nikola Mak iz Osijeka, rođen u Čemincu 1937. godine, bivši saborski zastupnik, kazavši da je to pionirski posao koji će ostaviti neizbrisivog traga u istraživanju utjecaja baš njemačkog jezika na govor baranjskog slavenskog stanovništva.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok