MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 09. 12. 2010.

Prava salauka protutnjala Baranjom

Salauka kod Bolmana
Crni oblaci brži od automobila

Za četvrtak, 9. XII. 2010. godine, meteorolozi su prognozirali da će prijepodne biti neuobičajeno toplo za ovo doba godine (kao i nekoliko prethodnih dana), dok će se poslijepodne vrijeme pokvariti, naglo će i prilično zahladnjeti, a bit će kiše i snijega. I stvarno, ujutro se pojavilo sunce. "Oazin" se fotoreporter, lako obučen, uputio automobilom nakratko u Bolman, ostavljajući otvoren prozor na kući i računajući da će se brzo vratiti, svakako prije promjene vremena. No, čim je izišao iz Belog Manastira cestom prema Petlovcu, imao je što i vidjeti: na sjeveru, iza Šumarine i Šećerane, zastrašujući crni oblaci spustili su se do same zemlje i zaklonili cijeli horizont, a isti takvi oblaci stižu i iz pravca Aršanja u Mađarskoj.

Dok je odmicao prema Petlovcu, crni su oblaci kovitlali za njim sa sjevera i zapada, praćeni snažnim vjetrom i prvim kapima kiše, a do Bolmanskog spomenika već su ga i prestigli, hitajući prema Bolmanu i Dravi. Vjetar je hučao na sve strane, noseći lišće i kidajući suhe grane s drveća, a snažna je kiša dobovala po automobilu. Odjednom se jako smračilo pa je izgledalo kao da će oblaci Baranju zatvoriti u nekakav ogroman – rog.

Salauka kod Bolmana
Smračilo se skoro k'o u rogu

Dok je "Oazin" fotoreporter prije ulaska u Bolman, kod tzv. Bosanaca, kroz automobilski prozor snimio dvije fotografije i stigao do centra sela, usput pregazivši suhu granu otpalu s lipe kod tzv. Bojaninovog dućana, oblaci su prekrili i južno nebo i zatvorili horizont sa svim strana. Brzo obavivši posao u Bolmanu, vratio se kući u Beli Manastir da bi što prije pokupio kišnicu s parketa koju je vjetar ubacio u sobu. Još je i dobro prošao jer uz prozor nije bilo ničega. Jedna "Oazina" zaposlenica nije bila te sreće. Njoj je salauka kakva se rijetko viđa kroz otvoren prozor dobro natopila – kompjuter i mobitel.

Salauka (tur.) bura, oluja, vihor, nepogoda,
nevrijeme, mećava (Klaićev rječnik).

Pročitano 856 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok