MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 04. 10. 2010.

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka...

Od danas, 4. listopada, pa do 31. XII. 2010. godine 46 starijih i socijalno ugroženih osoba s područja Grada Belog Manastira svaki će radni dan dobivati topli obrok, koji će se kuhati i pripremati u Gradskom društvu Crvenog križa Osijek. Za vikend i praznike korisnici će dobivati suhe obroke, koji će se dovoziti s toplim obrokom prethodnog dana.

Kako je protekao prvi dan dostave? Nakon što je vozač Gradskog društva Crvenog križa Osijek u 12 sati dovezao tople obroke pred belomanastirski Društveni dom, "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Vesna Nedić i Dubravka Simendić, zajedno s dostavljačem Ljubom Jeličićem koji će tople obroke razvoziti u lokalu, raznijele su hranu korisnicima, starijim osobama koje žive same, koje su bolesne i na socijalnoj pomoći.

Popis takvih osoba napravljen je uz pomoć socijalne radnice Milke Bogunović iz Centra za socijalnu skrb i nakon terenskog istraživanja koje su odradile "Oazine" aktivistice.

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
...protekao je u vožnji stani-kreni...
Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
...od korisnika do korisnika...

 

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
...koji su raštrkani...
Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
...po Belom Manastiru...

Za tromjesečnu dostavu besplatnih toplih obroka Grad Beli Manastir izdvojio je 90.000 kuna. Tim će se iznosom pokriti nabavka hrane od Gradskog društva Crvenog križa Osijek, dovoz do Belog Manastira i razvoženje u lokalu. U početku se mislilo da će se tako moći financirati 40 toplih obroka, ali se naknadnim izračunom uvidjelo da se može financirati 46 obroka.

Korisnici su raštrkani po Belom Manastiru i bližoj okolini tako da je prvog dana razvoženje trajalo 4 sata. Svakog korisnika "Oazine" su aktivistice obavijestile tko su, da će tri mjeseca dobivati tople obroke koje financira Grad Beli Manastir, da su posude kupljene sredstvima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, da u vrijeme dostave obroka moraju biti kod kuće, da posude moraju dobro oprati i pripremiti ih za sljedeći dan, kad će dobiti novi obrok, a dostavljač će pokupiti posude od prethodnog dana.

Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
...i bližoj okolini...
Prvi dan dostave besplatnih toplih obroka
...po ulicama i sokacima

Većina korisnika živi u lošim uvjetima, većinom su bolesni i sami, i svi su veoma zahvalni na takvoj pomoći, iako će ona trajati samo 3 mjeseca. Nakon 4 sata vožnje po sistemu "kreni – stani" te mnogobrojnog ponavljanja istih obavještenja i uputstava, "Oazine" su se aktivistice umorne vratile svojim kućama, ali i zadovoljne što su volonterski odradile jedan posao koji će poboljšati život osobama koje se nalaze na margini života dostojnog čovjeka.

Pročitano 884 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok