MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 04. 10. 2010.

Dostava besplatnih toplih obroka

 

Dostava besplatnih toplih obroka
Topli obroci stigli iz Osijeka

U ponedjeljak, 4. X. 2010. godine, Mirovna grupa Oaza započela je s dostavom besplatnih toplih obroka za socijalno ugrožene starije osobe s područja Grada Belog Manastira.

Svesrdnim zalaganjem gradonačelnika Ivana Doboša i njegovih zamjenika ove su godine u proračunu Grada Belog Manastira osigurana sredstva za tromjesečnu dostavu besplatnih toplih obroka za 46 osoba. To još uvijek nije pokretanje pučke kuhinje, kako je najavljivao gradonačelnik, ali je za korisnike ipak veliki pomak naprijed.

"Oazin" program pružanja socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira započeo je još 2008. godine, ali nažalost do sada nije ostvaren. Te godine, naime, "Oaza" je s takvim programskim aktivnostima ušla u uži izbor za dodjelu novca od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a iz sredstava Svjetske banke. Iako su tadašnji gradonačelnik Davorin Bubalović i dogradonačelnik Vladimir Kedmenec obećali trogodišnju pomoć u sufinanciranju dijela toplih obroka za stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe, "Oaza" je morala odustati od tog programa. Problem je bio u kuhanju i pripremanju obroka. Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir nije imalo uvjete za kuhanje i distribuciju hrane, kao što ih nema ni danas.

Dostava besplatnih toplih obroka
Dostavljač Ljubo i Oazine aktivistice...
Dostava bespaltnih toplih obroka
...pretovaraju obroke u vozilo za lokalno razvoženje

Ove godine "Oaza" je aplicirala na natječaj Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za dobivanje financijskih sredstava za razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva za trogodišnji program u razdoblju od 2010. do 2013. godine. Kroz taj "Oazin" program planirano je da se, pored pomoći i njege u kući, starim i nemoćnim osobama ponudi još i dostava besplatnih toplih obroka. Nažalost, iako je program ocijenjen s dosta bodova, za 13 odabranih programa sredstva su otišla udrugama iz Zagreba (7), Splita (3), Osijeka (1), Rijeke (1) i Luščana kod Petrinje (1).

Nakon mjesec dana "Oaza" je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dobila jednokratnu potporu u iznosu od 67.000,00 kuna za projekt "Jačanje kapaciteta udruge za pružanje socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira", koji se sastoji od nabavke kompleta posuđa za prenošenje kuhane hrane, kupovine stroja za pranje rublje i pegle te edukacije "Oazinih" aktivista na temu "Kako unaprijediti pružanje socijalnih usluga" i za organizaciju javne tribine "Mogućnosti pružanja socijalnih usluga u svom domu (udomiteljstvo)" povodom Međunarodnog dana starih osoba – 1. listopada. Nakon kupovine kompleta posuđa za prenošenje kuhane hrane, "Oaza" je pokrenula tromjesečni pilot-projekt "Dostava besplatnih toplih obroka", koji u cijelosti financira Grad Beli Manastir.

Pročitano 986 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok