MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 22. 01. 2010.

Vinceška 2010.

O vinceški smo postavili članak i na Vikipediju (pogledati ovdje)

Vinceška na Belju
Da grozdovi budu kao kobasice

Vinceška je tradicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog Vinka (22. I.), zaštitnika vina i vinogradara, koji se održava u vinorodnom dijelu Baranje, na obroncima Baranjske planine (Banske kose) od Belog Manastira do Batine.

 Običaj vinceška star je više stoljeća. Vezan je za blagoslov vinograda i vina i njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanjem čobanca ili autohtonog jela od graha sa slaninom (vinskog graha ili graha običnog) prema tradicionalnoj recepturi, uz pijenje vina, tamburašku muziku i pjesmu i u veselom društvu.

Toga dana otvoreni su vinski podrumi na Baranjskoj planini, posebno oni uključeni u vinske ceste, u Belom Manastiru (Dobrovac, Kedmenec, Krušerovski, Vargek, Vašarević), Karancu (Sabo), Suzi (Bonet, Kolar), Zmajevcu (Josić, Gerštmajer, Kusić, Medić) i Batini (Kalazić). U njima se okupljaju vinogradari i vinari, njihovi prijatelji i gosti te brojni turisti tako da se vinceškom promovira i baranjski turizam. Vinceška se održava i u šokačkom dijelu Baranje (sjeverni obronci Baranjske planine), gdje se proslave spontano odvijaju u tzv. gatorima i koje su ponekad bolje od službeno organiziranih. Gotovo je nezamislivo da ijedan baranjski vinar koji imalo drži do sebe ne pozove poznanike i ugosti svakoga tko naiđe na vincešku.

Vinceška na Belju
Kobasice na ražnju i vino

Na Belju
U obilježavanje Vinceške uključuju se i Udruga vinogradara, vinara i voćara "Sveti Martin" Beli Manastir i Udruga vinogradara, voćara i podrumara (UVVP) "Trojnaš" iz Draža, ali i Profitni centar Vinski podrumi Belje okupljanjem beljskih direktora, poslovnih partnera, državnih i županijskih političara, baranjskih općinskih načelnika i drugih gostiju. Prijašnjih godina to okupljanje je bilo kod vile na Banskom brdu u neposrednoj blizini TV-odašiljača, a danas na Vidikovcuiznad Karanca na asfaltiranoj cesti koja kroz vinograde vodi od Belog Manastira do Kamenca. Tom se prilikom i beljski vinogradi okite kobasicama i zaliju vinom, vinograde blagoslovi katolički župnik iz Kneževih Vinograda, a beljski direktori simbolički obave prvu ovogodišnju rezidbu.

Naziv vinceška
Sličan običaj održava se i u nekim drugim vinorodnim krajevima u Hrvatskoj i Mađarskoj, ali se samo u Baranji zove vinceška. Prema rječniku "Divanimo po slavonski" Martina Jakšića, uz naziv ''vinceška'', koristi se i naziv ''viceška''. Ni jedne ni druge riječi nema u drugim rječnicima.

Napomena: Slike smo preuzeli s internetskih stranica Radija Baranja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok