MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 20. 01. 2017.

Beljska Vinceška

Da grozdovi budu veliki kao kobasice...Da grozdovi budu veliki kao kobasice...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 20. I. 2017. godine, u vinariji "Vina Belje" i obližnjim beljskim vinogradima na Banovom brdu iznad Kamenca, obilježen je dan Sv. Vinka u organizaciji "Belja" i u prisustvu velikog broja gostiju iz cijele regije. Blagdan Sv. Vinka među Baranjcima još se naziva i Vinceška, a tradicija je da se na taj dan blagoslove vinogradi te obilježi početak rezidbe i nove vinogradarske godine.

Stari baranjski običaji nalažu da se na Svetog Vinka na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Prvu ovogodišnju rezidbu vinograda započeli su Davor Bošnjaković,direktor društva Belje d.d., Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora "Agrokora", i Goran Miličević, direktor "Vina Belje", a beljske vinograde blagoslovio je župnik iz Kneževih Vinograda Gyula Andraši.

Beljski gosti iz cijele regijeBeljski gosti iz cijele regijeSnijeg i temperatura od osam stupnjeva ispod nule stvorili su pravi zimski ugođaj, kakav je i primjeren za Vincešku, a takve vremenske prilike, osim ugođaju, doprinose i pogoduju poljoprivrednim usjevima i vinogradima.

Gosti su se, kako je to za Vincešku uobičajeno, družili uz tamburaše, pili vino te pekli kobasice i slaninu na ražnju, a bilo je i kuhanog graha. Za one odvažnije i željne pravog nekadašnjeg zimskog ugođaja organizirana je vožnja na saonicama s konjskom zapregom, kojom je upravljao Josip Kiš iz Draža. A njegovi konji Zenta i Sokol jedva su dočekali da malo protegnu noge po snježnom pokrivaču te ukrase fotografije zainteresiranih posjetilaca.

(Opširnije: agrokor.hr)

Pročitano 1107 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok