MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 03. 2017.

Druženje starijih kod bake Marice

Marica Smolčić, Mirjana Ćosić, Radmila TošićMarica Smolčić, Mirjana Ćosić, Radmila TošićU ponedjeljak, 13. III. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Marice Smolčić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle njezina prijateljica Radmila Tošić, bivša "Oazina" gerontodomaćica Mirjana Ćosić te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak, koja inače obilazi devet baka s područja Grada Belog Manastira i pruža im fizioterapeutske usluge.

Baka-Marica, Antonija, baka-RadaBaka-Marica, Antonija, baka-RadaEvo kako to druženje opisuje Antonija:

Kao i uvijek, kod naših je baka veselo pa se redovito mogu čuti zanimljive priče iz njihovog djetinjstva i mladosti. Tako nas je baka-Rada počastila pričom iz svog djetinjstva u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dok su "Švabe" (kako kaže baka-Rada) i Talijani harali našim krajevima, baka-Rada i njezina familija otišli su u izbjeglištvo u rodnu im Hercegovinu. Tada je ona imala svega osam godina. U to vrijeme, kaže nam, na djecu se gledalo kao na ravnopravne članove familije u smislu rada. Tada nije bilo: ona je mala pa se može samo igrati, već je i ona morala raditi. A njezin je zadatak bio čuvati krave.

Priča nam dalje baka-Rada da je jednog dana, kako je i bio običaj, otišla s kravama na ispašu u brdo. No kako je i tamo buktio rat, bombe su počele padati i na taj teren, a malena Rada toliko se uplašila da je trčeći odjurila svojim roditeljima, kojima je pohrlila reći da su im krave nastradale od bombi. A dok su bombe padale, digla se velika prašina pa nije ništa mogla vidjeti. No, krave su ipak ostale čitave, naša tada mala Rada nije bila povrijeđena, a društvo koje je slušalo njezinu priču već je plakalo od smijeha. Iako je priča imala težak i tužan zaplet, baka-Rada je to toliko smiješno pričala da ste se morali nasmijati.

Okupljeno društvo potom je popilo kavu i sok te je u smijehu polako krenulo svojim putevima. Time je još jedno druženje starijih osoba prošlo u dobroj zabavi i u zanimljivim pričama.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok