MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 27. 01. 2017.

Prva "Noć muzeja" u Baranji

Izložba 'Baština Baranje'Izložba 'Baština Baranje'U petak, 27. I. 2017. godine, u Baranji je prvi put održana "Noć muzeja" i to u Belom Manastiru i Topolju. Tu manifestaciju Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je ove godine već 12. put. Uz muzeje, u njoj su učestvovale i druge baštinske institucije: arhivi, centri za kulturu, knjižnice, obrazovne ustanove, udruge i vjerske zajednice. Na svojoj web-stranici Hrvatsko muzejsko društvo izvještava da su programi realizirani na više od 230 lokacija u 110 gradova i općina.

U Belom Manastiru "Noć muzeja" istovremeno je održana na tri lokacije: u Etnološkom centru baranjske baštine, u izložbenom prostoru Centra za kulturu (poznatom i kao predvorje belomanastirskog kina) te u kafe-baru "Lymmar". Na prve dvije lokacije postavljena je, u suradnji sa zagrebačkim Arheološkim muzejom, izložba "Baština Baranje", na kojoj je izložen izbor arheološke građe pronađene na lokalitetima istraživanim na trasi buduće autoceste Osijek – Beli Manastir, kao i na značajnijim arheološkim lokalitetima u Baranji.

Kako je Noć muzeja bila posvećena muzici, u kafe-baru "Lymmar" upriličena je muzička slušaonica "Glazbeni vremeplov" autorice Biljane Smolčić (posjetitelji su muziku slušali s gramofona!), kao i izložba djela nacrtanih flomasterom. Nastupio je i osječki bend "Protokol".

U Topolju je Društvo prijatelja baranjskih starina "Ižip" organiziralo "Noć muzeja" u Šokačkoj kući. U programu su učestvovali Folklorna skupina Osnovne škole Draž s prikazom običaja "paljenja ulica" i članice KUD-a "Seljačka sloga" iz Gajića s prikazom prela, a nastupila je i Anita Šteter na gajdama.

(Izvor i foto: Ivica Getto)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok