MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 27. 01. 2017.

"Noć muzeja" u Osijeku

Promocija 'Kataloga izložbe Osječko'Promocija 'Kataloga izložbe Osječko'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Noć muzeja" 27. I. 2017. godine u Osijeku organizirana je u Muzeju Slavonije, Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, Muzeju okusa te u Galeriji Kazamat i Galeriji Waldinger. A kad je tako velika ponuda, posjetilac je morao izabrati ono što mu se učinilo najprivlačnijim ili najzanimljivijim. "Oazin" izvještač odlučio se za Muzej Slavonije, prvenstveno stoga da bi prisustvovao promociji "Kataloga izložbe Osječko". Uz autore kataloga: dr. sc. Marinu Vinaj, knjižničarsku savjetnicu, i Antu Grubišića, višeg kustosa Muzeja Slavonije, katalog je predstavila dr. sc. Zlata Živaković-Kerže iz Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Nakon promocije, valjalo je i kupiti taj katalog, koji ima 104 stranice odštampane u boji i na finom papiru dimenzija 23,5 x 33,5 cm, a potom i razgledati izložbu, koliko je to već bilo moguće u sveopćoj gužvi koja je tada vladala u zgradi Magistrata u osječkoj Tvrđi.

Te večeri promoviran je katalog s još jedne izložbe, otvorena je i novouređena suvenirnica, mogle su se razgledati još dvije izložbe ("Osječki velesajam" i "Treska"), dok se u zgradi Glavne straže mogao pogledati stalni postav "Prapovijest", "Seoba naroda i srednji vijek" te izložba "Beketinci – Bentež". No, nešto treba ostaviti i za sljedeću "Noć muzeja".

Na kraju vrijedi još nešto reći o izložbi "Osječko!", koja u prvom redu prikazuje sve ono što se u Osijeku kroz povijest proizvodilo. A da je toga zaista bilo mnogo, pokazuje i dokazuje podatak da je između dva svjetska rata Osijek bio drugi najveći industrijski grad u bivšoj Jugoslaviji, odmah iza Maribora. U njemu se tada nalazilo gotovo stotinu tvornica i poduzeća. "Osim što ih je bilo mnogo", pisao je svojevremeno u "Osječkom domu" Damir Mihalik, "mnoge osječke tvornice bile su prve ili barem među prvima u svojoj branši - Osijek je tako među prvim gradovima u svijetu imao šibicaru (1856), a prije svih u Hrvatskoj proizvodio je pivo (1856). Najstarija osječka tvornica bila je Prva osječka tvornica octa Leopolda Kramera (osnovana 1851)..."

A što je bilo s takvom industrijom? "Međutim, ratna događanja i privatizacija početkom devedesetih godina srušili su industriju u Osijeku kao kulu od karata, a od nje su do danas ostali tek temelji. Čak i u tim preživjelim tvornicama mnogo se toga srozalo, smanjen je broj radnika i radnih mjesta, a brojni pogoni rade smanjenim intenzitetom ili su potpuno ugašeni." Da nije tako, ne bi se danas mladi Slavonci i Baranjci masovno iseljavali iz Hrvatske.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok