MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 03. 01. 2016.

Baranjske priče: Zimska avantura na Dravi

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, bivša asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisivala je anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje je čula od starih osoba koje je obilazila kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče.

Jedna "Oazina" baka od preko 80 godina uvijek je raspoložena za razgovor. Jednog dana svojoj se gerontodomaćici otvorila "k'o česma" i nije joj dozvolila da ode dalje dok joj nije ispripovijedala sve što je mislila. "Eto, sad sam ti ispričala cijeli svoj život" – završila je smireno. A bilo je tu zaista svega i svačega, ali spomenut ćemo samo događaj iz njene mladosti, vezan za njenog mlađeg brata Vladu.

Od sve braće valjda je najviše voljela baš njega. Eh, tako su se dosjetili, dok još nisu bili pravo ni stasali, da zajedno odu iz svog sela Novog Nevesinja do Belišća preko rijeke Drave. Nije tada, poslije Drugog svjetskog rata, na Dravi kod Belišća bilo mosta pa se odlučili da idu ledenim putem jer je Drava krajem zime još bila zaleđena. Krenuli su rano ujutro i preklizavši rijeku stigli u Belišće, zadovoljni samo da nisu kod kuće. Do mile volje su se nagledali dućana, pijace te bili i u belišćanskoj tvornici, gdje su dobili dva metra duge letve. Rekli su im da je oko 11 sati već opasno prelaziti Dravu jer se led, bez obzira što je zima, zna mjestimično razmekšati. "Samo vi držite razmak od 10 metara i letve visoko iznad sebe pa ako led popusti, da ne potonete" – rekoše im.

I krenuše tada brat i sestra preko zaleđene rijeke s letvama u rukama. Radnici iz tvornice mole se Bogu da sve prođe sretno s jedne strane rijeke, a Romi, čije je naselje bilo nasuprot, s druge strane. A ono dvoje nasmrt uplašenih, lagano vukući noge mic po mic, jedva stigoše na drugu, baranjsku stranu. Samo se pogledaše: "A joj, Vlado, al' si blijed!", reče sestra i dobi isti odgovor: "Bogami si i ti, Rado, bijela k'o krpa!" Ta avantura bila im je i prva i posljednja – bar što se leda na Dravi tiče.

Pročitano 957 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok