MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 19. 11. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (X/2015)

Jabuke za stare osobeJabuke za stare osobeMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu listopadu 2015. godine socijalnu uslugu pomoć u kući za građane Belog Manastira treće životne dobi. Gerontotim se sastojao od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, te od voditeljice i asistentice na programu. Pomoć u kući obavljana je za ukupno 19 korisnika (17 žena i dva muškarca). Gerontodomaćice su ukupno odradile 140 obilazaka korisnika.

Tokom mjeseca jedna je korisnica završila u domu, ali kao najstarijoj korisnici "Oazinog" socijalnog programa "Oaza" će joj i dalje posvećivati vrijeme i pažnju, a druga korisnica, nakon što su joj u zajedničkoj volonterskoj akciji uređene kuća i dvorište, ubrzo je završila u bolnici i na kraju, nažalost, preminula.

U okviru tih obilazaka odrađeni su sljedeći poslovi: 48 spremanja kuća i stanova, 15 uređivanja dvorišta te 31 nabavka namirnica i drugih potrepština. Ponekad se moralo pripomoći pri održavanju osobne higijene, pripremi jednostavnijih obroka, pranju posuđa i rublja. Rublje je npr. oprano devet puta, osušeno i složeno, a prema zahtjevu korisnika ponekad i opeglano.

Gerontodomaćice su svojim korisnicima plaćale kućne račune, odlazile liječnicima opće prakse po recepte ili uputnice te u apoteke po lijekove. Potom su sređivale kućnu ili medicinsku dokumentaciju, razgovarale i družile se s korisnicima, pojedinima izvršile masažu, donosile besplatne novine i časopise…

Pored nabrojanoga, gerontodomaćice su cijepale sitna i krupna drva za potpalu i grijanje te ih unosile u stanove, mjerile krvni tlak, unosile vodu s bunara, svim korisnicima odnijele poklone za Dan starijih osoba, a kasnije i poklon-paket jabuka te održale i dva druženja starijih osoba. No, ni to još nije sve. Pod ostale izvršene poslove nabrojit ćemo ovo: popravak telefona, prijevoz u goste, banku i trgovinu, iznošenje tepiha, pranje prozora, zalijevanje cvijeća, nabavka plina, spremanje jabuka u šupu, reklamacija telefona, slavljenje rođendana (90-tog!) itd., itd…

Pročitano 731 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok