MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 11. 10. 2015.

Bundevijada u Vrbovskom i Dani ludaje u Kikindi

Najteže kikindske ludajeNajteže kikindske ludajeIstog vikenda, dok se u Belišću održavao deveti Festival bundeva (9-10. X. 2015), u četiristo kilometara udaljenom Vrbovskom održavala se jedanaesta Bundevijada (10-11. X. 2015) – izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Vrbovskog i cijelog Gorskog kotara. U bogatom dvodnevnom programu posjetioci su vikend mogli provesti u razgledanju brojnih štandova s domaćim proizvodima, u konzumiranju bogate ugostiteljske ponude, u zabavi u šatoru te u opuštanju uz nastupe brojnih folklornih društava.

Osim za oči, vrbovščanska Bundevijada nudila je i pregršt doživljaja za nepca posjetilaca kroz brojne degustacije rijetkih i nesvakidašnjih jela. I ove godine nezaobilazan dio manifestacije bio je izbor najteže, najmanje i najinteresantnije bundeve.

Kikindski Dani ludaje veoma su posjećeniKikindski Dani ludaje veoma su posjećeniU isto vrijeme, u Kikindi na sjeveru Banata, održani su 30. Dani ludaje (8-11. X. 2015), što je banatski naziv za bundevu. Tu manifestacije zamislili su 1984. godine Dragan Strajnić i Lazar Tešin s ciljem da Kikinda bude prepoznatljiva po velikim bundevama. Nadmetanje u Kikindi sad je balkanski šampionat, a rezultati se šalju Svjetskom bundevskom savezu (World Pumpkin Confederation) u Ontario (Kanada) i u Collins (SAD) da bi bili uzeti u obzir pri utvrđivanju službenog svjetskog rekorda.

Posjetiocima Dana ludaje tradicionalno se nudi banatski fruštuk, specijaliteti koje domaćice pripremaju od bundeve i razne druge slatke i slane đakonije. Kikindski prijatelji iz Rumunjske i Slovenije, po uzoru na kikindske, organiziraju svoje "dane ludaje", koji se u Šentjuru kod Celja zovu "Bučn'ce".

- Naša manifestracija je mnogo manja, a održava se sedam dana poslije kikindske, dakle trećeg vikenda u listopadu. Naše bundeve su mnogo manje, ali su vrlo ukusne i mi organiziramo pripremanje juhe od bundeve – kaže Alja Polenek, direktorica Ljudske univerze Šentjur, koja je ove godine bila članica slovenske delegacije na kikindskim Danima ludaje. U rumunjskom gradu Buzău (oko 115.000 stanovnika), udaljenom 650 km od Kikinde, čija je delegacija također bila u Kikindi, ove su godine održani prvi "dani ludaje".

Bundeve - bijele, zelene, žute i šareneBundeve - bijele, zelene, žute i šareneNa 30. Danima ludaje najtežu bundevu od 433 kg izložio je Dušan Jankov iz Čuruga, drugi je bio Željko Milankov iz Turije (325 kg), a treći Milan Desnica iz Savinog Sela (275,5 kg). Najdužu ludaju, dugu 216 cm, proizveo je Jožef Varga iz Temerina, drugo mjesto osvojio je njegov rođeni brat Tibor s bundevom dugom 192,5 cm, a treće prošlogodišnja pobjednica Eva Pece, također iz Temerina, čija je bundeva imala 192 centimetra.

Festivali posvećeni bundevi organiziraju se i u drugim mjestima, npr. Bundevijada u Tovarniku i Sloboštini (kod Požege), Bučijada u Ivanić-Gradu, Festival bundeve u Rac-Aljmašu u Mađarskoj… Njima se može pribrojati i belomanastirski – bundomet.

(Izvori: teklic.hr, blic.rs, celje.info, turizem-sentjur.com)

Pročitano 1758 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok