MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 24. 09. 2015.

Volonteri, hvala vam!

Volonteri na djeluVolonteri na djeluKad je u četvrtak, 17. IX. 2015. godine, u Beli Manastir stigao veliki broj bliskoistočnih izbjeglica, aktivirala su se društva Crvenog križa iz Osijeka, Belog Manastira i Darde i uključila u pomoć oko njihovog smještaja, ishrane i boravka u prihvatnom centru u belomanastirskoj Osječkoj ulici. Volonterima Crvenog križa pridružili su se i volonteri belomanastirskih udruga i organizacija ("Oaza", P.G.D.I., "Alerga", LAG Baranja, BURP, NK "Šparta", "Prijatelji Svetog Martina", SKUD "Jovan Lazić", Savjet mladih…) te neki građani.

Većina izbjeglica Beli Manastir je napustila već sutradan do poslijepodnevnih sati, a samo neki su se zadržali i u subotu i u nedjelju. Ukupno se o njima brinulo preko 160 volontera, koji su u šator Crvenog križa u prihvatnom centru dolazili samoinicijativno ili su ih pozivali koordinatori volontiranja iz udruga. Najviše volontera bilo je iz Belog Manastira, ali i iz drugih baranjskih mjesta (Batina, Draž, Gajić, Kneževi Vinogradi, Topolje …). Volontera je bilo i izvan Baranje, a pomoć su ponudili i pojedinci iz udaljenih mjesta, čak i iz drugih država. Svi su oni spremni (ponovo) doći ako bude potrebno:

 • Ivana Jurić iz Vukovara u prihvatni centar stigla je u petak (18. IX. 2015) u popodnevnim satima i ostala do duboko u noć. Čula je što se događa s izbjeglicama, sjela u auto i došla da pomogne koliko može.
 • Kata Mikić-Modrić iz Osijeka.
 • Anita Plišo Vidaković iz Osijeka. Njezinu priču zabilježili smo ovdje.
 • Saša Tomić iz Osijeka bio je u petak do kasno navečer u šatoru Crvenog križa u prihvatnom centru i radio skupa s ostalim volonterima.

Pored njih, "Oazinom" volonterskom centru javili su se i brojni drugi građani i organizacije. Rečeno im je da volontera trenutno ima dovoljno, neka ostanu u pripravnosti te da će ih se pozvati ako bude potrebno. Nabrojit ćemo neke od njih:

 • Ana Rogina,
 • Šime Luketa iz Splita,
 • Laureano Lafitness iz Španjolske,
 • kolegica Vinke Jelavić iz Portugala,
 • Sandra Valić iz Osijeka,
 • Miran Kaltak i njegove kolege iz Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru,
 • volonteri iz Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju "Zvono"…

Hvala svim volonterima uime Mirovne grupe Oaza, Grada Belog Manastira i Crvenog križa, a posebno uime svih izbjeglica koje su se u četvrtak, petak, a manji broj i u subotu i u nedjelju, našli u Belom Manastiru, gradu u Baranji za koji dotada vjerojatno nisu ni čuli. Svim izbjeglicama želimo da što prije i brže nađu svoje mjesto pod suncem na kojem će živjeti u miru i sigurnosti i moći se brinuti za svoju obitelj.

(Do svih našim članaka o
izbjeglicama može se doći
ovdje)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok