MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 22. 09. 2015.

Ana Jeličić: Ponos i zahvala našim volonterima

'Oazina' volonterka Donka Dvornić (stoji)'Oazina' volonterka Donka Dvornić (stoji)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Protekli četvrtak i petak, kao i cijeli vikend (17-20. IX. 2015. godine), dugo ćemo, dugo pamtiti jer se u naš mali gradić Beli Manastir slila rijeka izbjeglica, zabrinutog i umornog lica. Trenutnu zbunjenost naših sugrađana ubrzo je zamijenila humanost i veliko srce te su im bezrezervno priskočili u pomoć onim što su smatrali da im je neophodno: vodom, hranom i toplim osmijehom. U tu veliku akciju među prvima su se uključili i volonteri "Oazinog" volonterskog centra, koji su – zajedno s drugim volonterima – nesebično pomagali rješavati tu tešku kriznu situaciju.

Javljali su nam se mnogi za koje smo gotovo i zaboravili da su evidentirani u "Oazinoj" bazi volontera. Obično mi zovemo njih, no ovoga puta javljali su se sami. Učestvovali su u prikupljanju i podjeli hrane i higijenskih potrepština, postavljanju šatora i poljskih kreveta, istovaranju šlepere… Prevodili su i koordinirali rad u kaotičnoj situaciji, koja je nastala zbog neočekivano velikog broja pristiglih izbjeglica, da bi im na taj način olakšali boravak i smještaj u prihvatnom centru u Osječkoj ulici i bili prava oaza opuštanja, odmora i okrepe na njihovom putu u nepoznato.

Nitko od volontera nije gledao na sat. Nisu žurili na TV-serije, na sastanke, u kafiće ili na rekreaciju, već su se svi skupa trudili biti na usluzi i raspolaganju "zalutalim putnicima", pružiti im ono najosnovnije, raširenih ruku i otvorenog srca da im ne bi povrijedili dostojanstvo, jedino što im je još ostalo. A na neočekivanu zahvalu nije trebalo dugo čekati jer su izbjeglice na svojstven način, riječima ispisanim na kartonima i osmijesima, pokazali što misle o nama, našem gradu i Hrvatskoj.

A ono što mi mislimo o našim volonterima može se sažeti u nekoliko riječi. To su ponos i zahvala za učinjeno u ovakvim izvanrednim prilikama, kojih želimo da bude što manje te da budu primjer mnogima u čijim srcima još nije prevladala solidarnost, prijateljstvo i mir.

(Ana Jeličić je aktivistica koja
vodi "Oazin" volonterski centar)

"Oazini" volonteri i volonterke koji su na razne načine pomagali izbjeglicama s Bliskog istoka: Ljubica Buha, Donka Dvornić, Dora Fabijan, Stela Fabijan, Ana Jeličić, Saša Jeličić, Vanesa Kovač, Miroslava Kralj, Vesna Nedić, Dragana Nikolić, Magdalena Nikolić, Jelena Opačić-Matijević, Evica Petković, Anita Plišo Vidaković (Osijek), Sanela Stanojević, Tea Stanojević, Nemanja Stojanović, Dragana Vranješ.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok