MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 08. 11. 2014.

Studijski posjet Briselu

Vesna Nedić prezentira 'Oazin' projekt u Europskom parlamentuVesna Nedić prezentira 'Oazin' projekt u Europskom parlamentu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od utorka do četvrtka, 4. do 6. XI. 2014. godine, u studijskom posjetu Briselu boravila je grupa sastavljena od 22-oje aktivista i aktivistica – članova različitih nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije. Grupu su predvodili Elmir Bojadžić, direktor Arbeiter-Samariter-Bunda (ASB) za jugoistočnu Europu, i Gordan Velev, program-menadžer iz "Country Office Serbia" iste organizacije.

Svaku zemlju predstavljala je četveročlana delegacija, sastavljena od jednog koordinatora i po jednog predstavnika iz tri od pet organizacija koje su u toj zemlji preko Mreže IRIS dobile miniprojekt (vidjeti i ovdje), a u okviru ABS-ovog projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva".

Hrvatska delegacija

Članice hrvatske delegacije bile su koordinatorica Marina Mišanović iz osječkog OGI-ja te Tanja Vidović iz udruge "Zlatna dob" Stari Jankovci, Dijana Rac iz slavonskobrodske Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići" i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza Beli Manastir. Hrvatska delegacija doputovala je u Brisel avionom iz Zagreba u utorak uveče, a vratila se u Zagreb u četvrtak uveče.

"Solidar" i Europska komisija

Srijeda, 5. XI. 2014. godine, bila je rezervirana za posjet belgijskoj organizaciji "Solidar", partneru na gore spomenutom projektu, i Europskoj komisiji (EK). Dobrodošlicu gostima iz pet zemalja poželio je Conny Reuter, generalni sekretar "Solidara". Nakon toga gostima se predstavljeni misija, vizija i strategijski ciljevi "Solidara".

Poslije kratke pauze i brzinskog obilaska Brisela svi učesnici posjetili su Europsku komisiju. Tu im je Willem Noë, službenik Europske komisije (odjel Opće uprave za proširenje), održao predavanje uz prezentaciju "Europska unija: Proširenje i integracija – osnovni kratki pregled" (engl. Enlargement and Integration – A brief overview of fundamentals). U razgovoru poslije predavanja postavljena su i neka zanimljiva pitanja oko ulaska Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju. Nakon toga, analitičarka EK-a Maria Ilies održala je kratku prezentaciju na temu "Socijalna politika u EU".

Konferencija u Europskom parlamentu

U četvrtak, 6. XI. 2014. godine, od 10 do 13 sati, čitava grupa bila je u Europskom parlamentu. Konferenciju je predvodio već spomenuti Conny Reuter. Prvo su Gordan Velev i Elmir Bojadžić ukratko predstavili gore spomenuti ABS-ov projekt, a potom su koordinatori iz pet zemalja:

  • Biljana Zgonjanin (BiH, LIR – Lokalna inicijativa razvoja, Banjaluka),
  • Igor Stajić (Srbija, EDC – Edukativni centar, Leskovac).
  • Anton Nrecaj (Kosovo, CLARD),
  • Marina Mišanović (Hrvatska, OGI – Organizacija za građanske inicijative, Osijek),
  • Aleksandra Gligorović (Crna Gora, SOS-telefon za žene i djecu žrtve nasilja)

predstavili organizacije iz svoje zemlje koje su dobile miniprojekte na natječaju Mreže IRIS.

Nakon toga su svi članovi delegacija iz pet zemalja u trominutnim prezentacijama predstavili svoje miniprojekte i njihove rezultate. Naposljetku su svoja razmišljanja iznijeli članovi Europskog parlamenta i drugih institucija Europske Unije koji su bili na konferenciji: Ivo Vajgl (Slovenija), Eduard Kukan (Slovačka), Henk Visser, Thomas Bender, Ariane Rodert i Luc Zelderloo.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok