MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 13. 07. 2014.

Udarni dan baranjskih folkloraša

Folkloraški veterani iz TrpinjeFolkloraški veterani iz TrpinjeNedjelja nakon ovogodišnjeg Petrovdana postala je udarni dan za neka baranjska kulturno-umjetnička društva. U Bolmanu je Petrovo seoska slava, poznata kao "kermenc", pa je tim povodom SPCO Bolman, pod pokroviteljstvom Općine Jagodnjak i uz zalaganje bolmanske "Zlatne žene", organizirala veče folklora u dobro posjećenom mjesnom Domu kulture.

Na večeri folklora nastupile su mlađa i starija grupa folklorne sekcije Pododbora Jagodnjak SKD-a "Prosvjeta" te veteranska grupa KUD-a "Mladost" iz Trpinje. Uz veče folklora, bolmansko Petrovo obilježeno je i malonogometnim turnirima za mlađe pionire i seniore te defileom konja i konjskih zaprega kod Jezera u dijelu Bolmana koji se od pamtivijeka zove – Pariz.

Dom kulture u BolmanuDom kulture u Bolmanu

Iste večeri KUD "Živojin Žiko Mandić" iz Kneževih Vinograda učestvovao je na seoskoj proslavi Petrovdana u Kućancima, selu u slavonskoj Općini Magadenovac.Na proslavi su učestvovali još i KUD "Sveti Sava" iz Tenje, KUD "Seljačka sloga" iz Šljivoševaca i KUD "Biseri Slavonije" iz Beničanaca. Program je bio isprepleten igrama iz Zapadne Slavonije i Srema (veterani iz Tenje), igrama iz Ponišavlja (djeca iz Tenje), igrama iz Baranje i Leskovca (Kneževi Vinogradi), plesovima iz Zagorja (Šljivoševci) i spletom slavonskih pjesama i plesova (Beničanci). Poslije programa priređena je večera, a potom zabava uz živu muziku, na kojoj su se dobro zabavili folkloraši svih društava.

Istog dana belomanastirski SKUD "Jovan Lazić" gostovao je u Gornjem Bregu, bačkom selu pored Sente, gdje su za Petrovdan održane 54. Žetelačke svečanosti i XIII. Žetelačke svečanosti potkarpatskog basena. U sklopu manifestacije bilo je različitih događanja: takmičenje u pecanju i bičarenju, gastronomsko takmičenje u kuvanju, ručno košenje žita, jahanje i nastup konjskih zaprega, seljačko rvanje. U kulturno-umjetničkom programu, osim SKUD-a "Jovan Lazić", učestvovalo je još nekoliko folklornih društava iz Vojvodine, ali i recitatori i mažoretkinje. Belomanastirski folkloraši predstavili su se s dvije koreografije, a osim nastupa u Gornjem Bregu posjetili su i čuvenu ergelu konja u Zobnatici te se osvježili u jezeru pored Bačke Topole.

Pročitano 2050 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok