MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 07. 07. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VII/2014) - priče

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zgoda zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put opisat ćemo što jedna "Oazina" baka misli o svecima. I tu priču zapisala je Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Sa svecima se ne treba šaliti

Jedna od "Oazinih" baka od 1956. godine slavi i posebno štuje Ivanjdan, koji pada na sedmi dan mjeseca jula. Ona, naime, smatra da ju je baš taj svetac spasio. Već se bila udala i ušla u muževljevu porodicu, a očekivala se i prinova. No, bez obzira na to, radila je sve kućne, a bogme i poljske poslove. Kako se svekrva u to doba morala vrlo poštovati, nije se ni bunila na njenu naredbu da seoskim kolima njih dvije odu u polje po žito. Samo je tiho prozborila: "Majko, pa danas je svetac", a baba joj je samo otpovrnula: "Idemo!"

Kad su se s teretom predveče vraćale kući, konji su jače povukli na nekoj "ćupriji", svekrva se zanjihala, ispustila kajase i pala u jarak te slomila ključnu kost. A naša baka, tadašnja "mlada", jedva je nekako zauzdala konje, vičući za pomoć. Jedan odvažniji seljanin spasio je stvar pa su se kola ipak zaustavila. "Eto, vidiš, kad nisi svjestan da je svetac pa radiš veliki posao na njegov dan, možda ti i ne zamjeri, ali ako znaš i svjesno činiš baš ono što tada ne bi trebalo, možeš 'imati cirkusa'" – završila je baka svoje kazivanje.

Gerontodomaćica je na to samo šutjela, a u sebi se prisjetila kako je jednom prilikom uveče na Sv. Petku, poslije dolasku s rođakove slave (na koju ide 40 godina), "samo" nagruvala veš u mašinu jer su joj baš trebale neke košulje. Ujutro su svi šljapkali po vodi u kupatilu jer su se vrata vešmašine sama – otvorila! Pitanje je sad trebamo li ponekad poslušati i poneki savjet tog našeg starog svijeta?

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok