MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 23. 11. 2008.

Slava VSNM

Predrag Stojanović (okrenut leđima) i učenica Vojana ObradovićPredrag Stojanović (okrenut leđima) i učenica Vojana ObradovićGrad Beli Manastir (u čijem su sastavu naselja Beli Manastir, Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina) imao je 2001. godine 10.986 stanovnika, od kojih 40,92 posto čine pripadnici nacionalnih manjina. Najbrojniji su Srbi (26,58 %), a slijede Mađari (8,48 %), Romi (1,39 %) i Nijemci (1,11 %) te Slovenci, Crnogorci, Albanci, Rumunji, Bošnjaci, Makedonci, Slovaci, Ukrajinci, Poljaci, Rusi, Rusini, Česi, Austrijanci, Talijani, Bugari i Turci (kojih ima od 0,79 do 0,01 %) te ostali (0,24 %).

Mirovna grupa Oaza po svom se statutu i programu zauzima za ravnopravnost i jednakost svih ljudi pa i pripadnika nacionalnih manjina. Zato podržava projekte nacionalnih manjina koji se zalažu za univerzalne vrijednosti, a u nekim svojim projektima surađuje s organizacijama nacionalnih manjina. Među "Oazinim" aktivistima i korisnicima ima dosta pripadnika nacionalnih manjina.

Uoči pravoslavnog praznika Aranđelovdana (21. XI) "Oaza" je dobila pozivnicu kojom ju Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru poziva na svečanu sjednicu  u povodu slave Vijeća Sv. arhangela Mihaila, koja je održana 20. XI, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici zgrade P+8 u Belom Manastiru.

Na toj sjednici, kojoj su prisustvovali brojni gosti, o značaju slave govorio je protojerej-stavrofor Vlado Kljajić, paroh belomanastirski, dok je o radu Vijeća u proteklih godinu dana kratko govorio Predrag Stojanović, predsjednik Vijeća. U umjetničkom programu učestvovala je Aleksandra Vukadinović, kćerka popovačkog paroha Aleksandra Vukadinovića, otpjevavši dvije pjesme, i belomanastirski pjesnik Rajko Knežević, odrecitiravši jednu svoju pjesmu.

Na kraju svečane sjednice predsjednik Vijeća Predrag Stojanović i Slobodanka Gerdešić, predsjednica odbora za školstvo, uručili su nagrade i priznanja svim učenicima srpske nacionalnosti iz belomanastirske osnovne i srednjih škola (i njihovim mentorima) koji su na županijskim takmičenjima osvojili jedno od prva tri mjesta ili koji su učestvovali na državnim takmičenjima. Nagrade i priznanja dobili su učenici Nevena Beuk, Dragan Dvorski, Marijana Đukić, Aleksandra Đuričić, Tijana Gvozdenović, Stefan Kričković, Tijana Nedić, Vojana Obradović, Aleksandar Raduka, Olivera Stojanović i Miloš Vojtek te  mentori Jovanka Gudlin, Ljiljana Jeftimir, Ladislav Koncz, Marija Kračunov, Igor Prašnikar, Milan Stojanović i Božana Tenji.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok