MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 06. 06. 2013.

Okrugli stol u Osijeku o izgradnji međuetničkog povjerenja

Milenko Stanić i Milorad Nenadović (treći i peti slijeva)Milenko Stanić i Milorad Nenadović (treći i peti slijeva)U četvrtak, 6. VI. 2013. godine, u Volonterskom centru Osijek održan je okrugli stol na temu "Tko i kako danas radi na izgradnji međuetničkog povjerenja" u organizaciji Društva za toleranciju Bačka Palanka, a preko Foruma "Most prijateljstva" i u suradnji s osječkom Udrugom građana za tranziciju "AlbertE ". Učesnici okruglog stola bili su građani i članovi udruga iz Osijeka, Berka, Baranje i Bačke Palanke. Iz Baranje su bili Milorad Nenadović (Udruženja "Baranja") te Vesna Nedić ("Oaza") i Milenko Stanić ("Oaza" i SKD "Prosvjeta" – pododbor Beli Manastir).

"Karavan prijateljstva"
Bačkopalanačko Društvo za toleranciju u okviru spomenutog foruma, kao neformalne asocijacije i mreže organizacija i pojedinaca, organizira "Karavan prijateljstva", čiji je osnovni cilj sagledavanje mogućnosti trajnog direktnog učešća građana na izgradnji mira putem izgradnje međuetničkog povjerenja.

S tim ciljem je, kao prva faza aktivnosti, u Sarajevu 6. maja 2013. godine održan okrugli stol s temom "Međunacionalni odnosi prije 1991. i danas; uzroci i posljedice", na kome je uvodno izlaganje imao prof. dr. Esad Bajtal. Druga faza bit će kritičko sagledavanje sadašnje ukupne aktivnosti na izgradnji međuetničkog povjerenja, a završna faza bit će savjetovanje kako se na tom planu može djelovati kroz Forum "Most prijateljstva". U drugoj fazi rad će se odvijati putem okruglih stolova u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji na temu aktivnosti na izgradnji međuetničkog povjerenja.

Tolerancije nema dovoljno
Okrugli stol u Osijeku započeo je pozdravnim riječima domaćina Milana Ivanovića iz udruge "AlbertE" i organizatora Zdravka Marjanovića, predsjednika Društva za toleranciju Bačka Palanka. Potom su se svi prisutni kratko predstavili, a nakon toga je prikazan desetominutni film o aktivnostima Foruma "Most prijateljstva". Uvodna izlaganja održali su Milan Ivanović i Zdravko Marjanović, a onda su učesnici iznijeli svoje stavove i iskustva s područja tolerancije i suživota u sredini iz koje dolaze. Tolerancije, opći je zaključak, nema dovoljno, pogotovo ne prema nacionalnim manjinama, i zato treba djelovati kako bi je bilo više. Zaključci i preporuke s okruglog stola donijet će se naknadno, nakon usuglašavanja preko zajedničke mailing-liste.

Pročitano 1252 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok