MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 28. 04. 2013.

Dvodnevni izlet u Sarajevo

Na BaščaršijiNa BaščaršijiU subotu i nedjelju, 27. i 28. IV. 2013. godine, grupa od 25 Baranjaca u organizaciji belomanastirske turističke agencije GalacticaNet posjetila je Sarajevo. Polazak iz Belog Manastira bio je u rano jutro, u 6 sati. Vožnja kroz Hrvatsku i Bosnu bila je ugodna, uz kraća zaustavljanja. Nakon dolaska u Sarajevo (oko 12 sati) krenulo se u panoramsko razgledanje grada iz autobusa, koje je vodio iskusni sarajevski turistički vodič Milan.

 

Sarajevske znamenitosti
Poslije toga Baranjci su s vodičem pješke obišli najveće sarajevske znamenitosti: Katedralu Srca Isusova, staru srpskopravoslavnu Crkvu sv. arhangela Mihaila i Gavrila, Sabornu crkvu Roždestva Presvete Bogorodice, Židovsku mahalu, veliku Gazi Husrev-begovu džamiju, Vijećnicu, Inat kuću, Morića han, Sebilj trg, Latinska ćuprija (Principov most) – mjesto atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Ferdinanda, Begov bezistan, Svrzinu kuću i na kraju poznatu Baščaršiju, kojom su se Baranjci mogli sami šetati nekoliko sati.

Blizu Latinske ćuprijeBlizu Latinske ćuprije

Pred KatedralomPred KatedralomNakon tih silnih razgledanja i nakon pojedenih silnih ćevapa, bureka i baklava, stiglo se i u hotel, a onda kratak odmor pa zajednička večera uz živu muziku i zabavu duboko u noć.

U nedjelju grupa se uputila na Vrelo (izvor) Bosne na periferiji Sarajeva, a blizu Ilidže, jedno od najpoznatijih obilježja BiH, s puno zelenila, slapova i s puno turista, najviše iz bivših jugoslavenskih republika.

Bosanski specijaliteti
Nakon povratka u Sarajevo, putnici su dobili slobodno vrijeme, koje su neki odlučili iskoristiti za posjete crkvama i džamijama, neki za šetnju Baščaršijom i sarajevskim ulicama, a neki za kupovinu ili punjenje ionako već prepunih želudaca s još pokojim bosanskim specijalitetom.

Kući se krenulo oko 16 sati u ugodnoj, ali pomalo tihoj atmosferi. Duže zadržavanje na bosanskoj granici Baranjcima nije uspjelo pokvariti put, ali za tako nešto nije bilo potrebe jer jedino što su putnici "švercali" bili su ratluk, halva, kadaif, burek, baklave, sirnice, zeljanice, tulumbe, tufahije i sl., a to im ni najstroži carinici ne mogu zamjeriti.

Baranjke u prvom planu, Miljacka u pozadiniBaranjke u prvom planu, Miljacka u pozadini

Sarajevske zanimljivosti
Evo na koncu da i ovaj članak "zašećerimo" s nekoliko zanimljivosti koje su Baranjci saznali od vodiča Milana:

  • Sarajevo ima 186 džamija;
  • 90 % sarajevskog stanovništva muslimanske je vjere, a ostalih 10% otpada na Hrvate, Srbe i – Kineze;
  • Nizozemski tramvaji u Sarajevu jako su stari i u lošem stanju, a takvi isti mogu se vidjeti i u Osijeku;
  • Sarajlije jednu zgradu zovu Papagajka jer izgleda kao da su stanari u kavezu (navodno još uvijek traže arhitekta koji ju je projektirao da ga "objese");
  • Sve rijeke u Bosni ženskog su roda, osim Vrbasa;
  • Na rijeci Miljacki postoje 24 mosta, od koji se jedan zove "Festina lente - požuri polako".
Pročitano 1725 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok