MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 29. 04. 2013.

Bajkoterapija u Domu za starije osobe

'Oazine' volonterke u Domu za stare i nemoćne osobe'Oazine' volonterke u Domu za stare i nemoćne osobe(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. IV. 2013. godine, na Europski dan međugeneracijske solidarnosti, grupa "Oazinih" volonterki: Sanja Blagus, Ana Jeličić ml., Tanja Štrbac, Sanja Zagorščak i Ana Jeličić st. posjetila je Dom za starije i nemoćne osobe u Belom Manastiru u sklopu volonterske akcije popularno nazvane "bajkoterapija".

Ta akcija za Sanju Blagus, Anu Jeličić ml. i Tanju Štrbac bila je završni test u edukaciji za koordinatora volontera. Naime, njih tri su – uz još osam volonterki – prošle tri modula edukacije za koordinatora volontera koje je organizirala Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati", financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Posjet je bio dogovoren s ljubaznom djelatnicom Doma Marijom Horvat, koja je primila "Oazine" volontere i odvela ih u prostoriju gdje ih je nestrpljivo čekalo 17 korisnika Doma. Najstarija među njima bila je gospođa od 90 godina. Bio je to doživljaj za pamćenje, kako za korisnike Doma tako i za naše volonterke, koje su korisnicima kroz "bajkoterapiju" sat vremena čitale izabrane priče. A tih sat vremena prosto je proletjelo u pričama, zanimljivom razgovoru i u razmjeni iskustava među generacijama.

Uz priče, bilo je i šala, a bogami i pjesme. Prezadovoljni korisnici Doma naše su simpatične volonterke na kraju druženja nagradili s dvije vrlo lijepe pjesme iz svoga bogatog repertoara i pozvali ih na ponovno druženje, što su volonterke i prihvatile. Dakle, akcija ne samo da je bila uspješna, nego je pokazala koliko je malo potrebno za sreću i zadovoljstvo: osmijeh, topla riječ i ... čovjek.

Evo kako Ana Jeličić ml. opisuje svoje utiske s "bajkoterapije":

- Štivo koje smo odabrale za čitanje bilo je pisano u formi kratkih humorističnih priča i mislimo da je to bio pun pogodak. Korisnicima su se priče jako svidjele, smijali su se i dijelili svoja slična životna iskustva. Pričali su nam i o aktivnostima kojima se bave u Domu i pozvali nas na plesnjake koji im se povremeno organiziraju.

- Mi smo zaista uživale u njihovom društvu i stekle smo utisak da je to bilo obostrano. Lijep je osjećaj kad nekome izmamite osmijeh na lice i to tako malom gestom kao što je čitanje ili razgovaranje. Voljele bismo da se u budućnosti iz ove jednokratne akcije razvije projekt u koji bismo uključile i druge mlade volonter(k)e. Tako bismo svi nešto dobili na dar – korisnici Doma društvo, a volonteri osjećaj ispunjenja i korisnosti.

Pročitano 1372 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok