MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 19. 10. 2019.

"Ćiro" se vraća kući

'Ćirini' vagoni na kamionu'Ćirini' vagoni na kamionuU subotu, 19. X. 2019. godine, u Beli Manastir su iz Slavonskog Broda kamionom s "labudicom" dopremljena dva od tri vagona, a dva dana kasnije, u ponedjeljak, stiže i treći vagon s parnom lokomotivom iz 1952. godine. Cijeli taj uskotračni vlak poznat je pod imenom "Ćiro" (opširnije OVDJE). Uz još jednu lokomotivu (*), to je jedini sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice, koja je povezivala poljoprivredne uprave s tvornicama za preradu sirovina (opširnije OVDJE).

Ta dva vagona dizalicom su postavljena na već pripremljene uskotračne šine na lokaciji u samom centru Belog Manastira, ispred i preko puta tzv. "Ljepotice", na zelenoj površini u krugu beljske Mljekare, odmah do kiosaka na Trgu slobode. Time će "Ćiro" biti vidljiv svima, za razliku od prethodno planirane lokacije između beljskog Mlina" i danas ruševnog hotela "Adice", odnosno u parku pokraj Autobusnog i Željezničkog kolodvora.

Prigodno otvorenje nekad popularnog "Ćire" održat će se za Dan Grada Belog Manastira, 11. studenog ove godine.

Vagoni ispred 'Ljepotice'Vagoni ispred 'Ljepotice'"Ćiro" je proizveden 1952. godine u slavonskobrodskom "Đuri Đakoviću", a obnavljan je od 2016. do 2019. godine u istom gradu, ali u tvrtki "RPV – Remont i proizvodnja željezničkih vozila d.o.o." (opširnije OVDJE i OVDJE). U restauraciju je utrošeno gotovo milijun kuna, od čega je polovina dobivena preko natječaja Ministarstva kulture. Inače, "Ćiro" je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH kao vlak – parna lokomotiva, pod brojem Z-6029.

(*) "Glas Slavonije": "Koliko god je dobro da je restauracija ("Ćire", op.) gotova, toliko 'oči bode' činjenica da je lokomotiva, smještena (u krugu nekadašnje Tvornice šećera u Šećerani, op.) na par metara od mjesta gdje je bio Ćiro, iz dana u dan u sve lošijem stanju. I ona je na meti 'sekundaraca'. Riječ je o još starijem primjerku, Liliki, manevarskoj lokomotivi Mavag 152-067, proizvedenoj 1900. godine u Mađarskoj kraljevskoj tvornici željezničkih lokomotiva. I ona je upisana u registar zaštićenih kulturnih dobara, ali o njoj nitko ne brine.

Pročitano 500 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok