MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 13. 11. 2012.

Predstavljen zbornik "Periodi hrvatske periodike"

M. Vinaj, D. Kovačević, D. Grgac, I. TonkovićM. Vinaj, D. Kovačević, D. Grgac, I. TonkovićU utorak, 13. XI. 2012. godine, u prepunoj auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, predstavljen je zbornik "Periodi hrvatske periodike ili kako čitati istu od polovice 19. stoljeća do danas". Zbornik se sastoji od seminarskih radova nastalih u sklopu izbornog kolegija "Hrvatska periodika kao medij" studenata treće, a sada četvrte godine Kulturologije (smjerovi Medijska kultura, Knjižničarstvo i Kulturalni menadžment).

Studenti su obrađivali različite zanimljive teme, a 25 radova od ukupno 56 autora podijeljeni su u četiri cjeline: "Osječke novine i kako ih čitati: osječko novinstvo do kraja Drugog svjetskog rata", "Novine i časopisi nakon Drugog svjetskog rata", "Dječji i omladinski listovi – periodika najzahtjevnijih čitatelja" te "Od konvencionalnog do digitalnog – elektronički časopisi – prednosti i nedostaci". Svi radovi imaju sažetak na engleskom jeziku.

Promociju je svečano otvorila pročelnica Odjela za kulturologiju prof. dr. sc. Jasmina Lovrinčević te je u svom govoru istaknula važnost toga zbornika, koji se proteže na 334 stranice velikog formata. Sve je počelo kao pisanje seminara za još jedan kolegij, a na kraju se izrodila ogromna knjiga koja mlađim generacijama kulturologa može poslužiti kao svojevrsni udžbenik.

 

Publika na promocijiPublika na promociji

Glavne dirigentice iza svega toga bile su doc. dr. sc. Dinka Kovačević i mr. sc. Marina Vinaj, voditeljice kolegija "Hrvatska periodika kao medij". One su zajedno sa studentima stvorile taj zbornik. U njihovom obraćanju publici mogao se primijetiti veliki ponos jer, kako su nekoliko puta naglasile, to je zbornik studenata, a one su bile tu samo da sve nadgledaju i studente vode u pravom smjeru.

Zbornik je uređivalo deveteročlano uredništvo, koje su činili studenti čiji se radovi i nalaze u njemu. Na promociji su svoja iskustva podijelile četiri članice uredništva: Sonja Nedić, Žana Jamaković, Danijela Grgac i Ines Tonković. Sve su one naglasile da im je bilo veoma zanimljivo raditi na zborniku i da su sada bogatije za još jedno značajno iskustvo.

Žana JamakovićŽana Jamaković Uručivanje zbornika autorima radovaUručivanje zbornika autorima radova



Sonja NedićSonja NedićPredstavljanje zbornika uveličalo je i Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa", koje je otpjevalo tri pjesme, a na promociji je također svakom autoru čiji se rad nalazi u zborniku svečano uručen njegov primjerak.

Zbornik je velika stvar za Odjel za kulturologiju i hrvatsku periodiku, ali isto tako i za Baranju, budući da su na zborniku radila i četiri baranjska studenta, od kojih su njih troje (Vlatko Franjin, Domagoj Juratovac i Danica Bukna) napisali seminarski rad "Kratak pregled baranjske periodike", koji se bavi samo baranjskim novinama, časopisima i radijem. Četvrta baranjska studentica Sonja Nedić napisala je sama rad "Politikin zabavnik – za sve od 7 do 107", koji se bavi nekad kultnim časopisom koji se čitao i u Osijeku, Baranji i drugim dijelovima Hrvatske.

(Fotografije koje je snimila Marijana Bičvić
 posuđene su s web-stranice Kultura u Osijeku)

Naslovnica zbornikaNaslovnica zbornika

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok