MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 12. 06. 2011.

Trinaesta Enigmatska kolonija u Somboru

Enigmatska kolonija u Somboru
Pobjednik S. Bovan (desno) u Oazinoj majici

U subotu i nedjelju (11-12. VI. 2011. godine), u somborskom Domu učenika srednjih škola i u klupskom "Restorančiću", održana je trinaesta po redu Enigmatska kolonija, koja je imala i međunarodni karakter jer su na njoj, pored devet enigmata i dvije enigmatkinje iz Beograda, Crvenke, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Sombora i Surdulice, učestovala i dvojica enigmata iz Makedonije (Skoplje) i Hrvatske (Beli Manastir). Koloniju je, kao i sve prethodne, organiziralo somborsko Enigmatsko društvo "Dr. Đorđe Natošević", a bila je posvećena prerano preminulom članu Društva iz Srbobrana Milanu Milinu, istaknutom sastavljaču anagrama i rebusa.

Subota
Prvog dana Kolonije održano je takmičenje u rješavanju zagonetaka. Prvo mjesto, s maksimalnim brojem poena, osvojila je Sofija Necin (Novi Sad), ispred Ivana Andonova (Beograd) i Anice Milošev (Crvenka). U popodnevnim satima, u klupskim prostorijama "Natoševića", odigran je turnir u superkvizovci. Pobijedio je Slavko Bovan (Kikinda), ispred Mirka Rančića (Sombor) i Sofije Necin.
Subotnje veče bilo je rezervirano za druženje u "Restorančiću" uz subotičke tamburaše, a cijela je manifestacija nekim učesnicima bila "antistres-terapija" i punjač pozitivne energije.

Enigmatska kolonija u Somboru
Superkvizovka: Ivan Andonov protiv Sofije Necin
Enigmatska kolonija u Somboru
Enigmokolonisti ispred 'Restorančića'

Nedjelja
Drugog dana Kolonije održano je takmičenje u sastavljanju zagonetaka. Bila su zadana tri zadatka: križaljka s upisanim pojmom MILAN MILIN, piramida s upisanim pojmom ADA i rebus s nacrtanom kupom (stošcem). Najuspješniji je bio Slavko Bovan, ispred Željka Dimovića (Sombor) i Jovana Nedića (Beli Manastir).
U disciplini naslovnih anagrama (tj. anagrama od novinskih naslova), po ocjeni žirija, najbolji su bili sljedeći sastavi:
1. AMER ZAPRETIO S TROJKE (naslov "Majstori za preokrete" – o NBA-finalu koje je odlučeno trojkama u zadnjim sekundama) - Slavko Bovan;
2. UMNI KORISTIŠE SREDSTVA (naslov "Ministarstvo dreši kesu") - Sofija Necin;
3. ODU LI JOJ PARE ČANKU? (naslov "Pokrajina odlučuje") - Sofija Necin.

Nagrade
Kad se zbroje sve discipline, najbolji učesnik 13. Enigmatske kolonije bio je Slavko Bovan iz Kikinde, koji je time osvojio i glavnu nagradu: turističko putovanje u Prag, ali i majicu Mirovne grupe Oaza. Pobjednici su nagrađeni i slikama somborskog umjetnika Srđana Bulata te knjigom "Kvaka je u malim tajnama" hrvatskog TV-novinara i enigmatičara Vjeke Hudolina.

Enigmatska kolonija u Somboru
Trinaest učesnika trinaeste Enigmatske kolonije

(Članak o Enigmatskoj koloniji može se pročitati i na blogu "Enigmoteka",
 a galerija fotografija može se vidjeti ovdje.)

Pročitano 1127 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok