MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 05. 03. 2020.

Promocija zbornika "O Šokcima je rič"

Marija Šeremešić na otvaranju izložbeMarija Šeremešić na otvaranju izložbe(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 5. III. 2020. godine, s početkom u 18 sati, u izložbenom prostoru belomanastirskog Etnološkog centra otvorena je "Izložba fotografija vjenčanih parova 1930.-1980.", a potom je u konferencijskoj dvorani predstavljena knjiga "O Šokcima je rič", s podnaslovom "Zbornik radova s međunarodnog okruglog stola 2016.-2018."

Marija Šeremešić na promociji zbornikaMarija Šeremešić na promociji zbornikaIzložbu i predstavljanje organizirali su Etnološki centar baranjske baštine, Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Udruženje građana (UG) "Urbani Šokci" iz Sombora. Izložbu je otvorila i zbornik predstavila Marija Šeremešić iz Sombora, umirovljena nastavnica, "bačka hrvatska pučka spisateljica, redateljica i kulturna djelatnica" iz Sombora, porijeklom iz Bačkog Monoštora (kako o njoj piše na hrvatskoj Wikipediji), predsjednica UG "Urbani Šokci".

Na fotografijama su predstavljeni bračni parovi snimljeni na vjenčanju u šokačkim nošnjama iz bačkih (gornjopodunavskih) naselja Santova (Mađarska; službeno Hercegszántó), Berega (službeno Bački Breg) i Monoštora (službeno Bački Monoštor) te iz baranjskih mjesta Petarde (službeno Baranjsko Petrovo Selo) i Gajića. Na otvaranju izložbe promotorica je govorila o bačkim  (podunavskim) Šokcima, posebno o onima iz Gornjeg Podunavlja, te o njihovim običajima, jeziku i kulturi.

Na promociji zbornika promotorica je govorila o radu Udruženja građana "Urbani Šokci", o manifestacijama na kojima učestvuje to udruženje, o knjigama koje je dosad objavilo te o sadržaju promoviranog zbornika, izdanog u Somboru 2019. godine. Zbornik ima 392 stranice, a u njemu je objavljen 17 radova od 11 autora i autorica iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.Publika na promociji zbornika 'O Šokcima je rič'Publika na promociji zbornika 'O Šokcima je rič'

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok