MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 31. 05. 2019.

Danas je Svjetski dan nepušenja

Stop pušenjuStop pušenjuSvake godine 31. svibnja obilježavamo Svjetski dan nepušenja, kojeg je potakla Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine. Cilj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja je podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja te da pojedinac razmisli što može napraviti za sebe i svoje bližnje, spriječiti bolest i podići kvalitetu života.

Pušenje je teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom. Razlikujemo fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene, i psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim neuzimanjem.

Farmakološki nikotin je prirodni alkaloid koji se nalazi u mnogim biljkama. U organizam se unosi najčešće pušenjem cigareta, a apsorbira se kroz plućnu cirkulaciju. Zbog svoje alkaličnosti iritira dišne putove. U plućima se brzo transferira iz velike površine alveola preko stanične membrane u cirkulaciju.

Nikola Pešić: PremetaljkaNikola Pešić: PremetaljkaVisoke koncentracije nikotina u arterijskoj krvi postižu se već za desetak sekundi i upravo taj brzi dolazak velike količine nikotina u mozak, osobito u centrima za ugodu, doprinosi kapacitetu nikotina da izazove ovisnost. No, već nakon nekoliko minuta koncentracija nikotina u mozgu počinje opadati pa onda pušač pali cigaretu za cigaretom kako bi osigurao dovoljne količine nikotina.

(Izvor i opširnije: stampar.hr)

PS. Uz tekst, imate priliku rješavati i premetaljku vezanu uz temu ovog članka. Premetaljku je sastavio Nikola Pešić iz Niša (1948-2019), a prvotno je objavljena u zagrebačkoj "Kvizorami" (broj 1047, 28. IV. 2012). Istu premetaljku, ali u drugačijoj obradi, objavili su i Vladimir Kuterovac (1936-2016) u "Kviskoteci" (broj 699, 13. VI. 2008) i Milica Šimić u "Feniksu" (broj 460, 23. VIII. 2012).

Pročitano 230 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok