MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 19. 04. 2023.

Obilježen Svjetski dan činjenja dobrih djela

Obilježavanje se održalo u Etnološkom centru baranjske baštineObilježavanje se održalo u Etnološkom centru baranjske baštine(fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 19.4.2023. godine, s početkom u 16 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine, sa svojim volonterima i suradnicima: Centrom za kulturu grada Belog Manastira, Turističkom zajednicom Baranje Beli Manastir, Gradskim kazalištem Beli Manastir, Drugom srednjom školom Beli Manastir, Foto-kino klubom "Baranja-film", udrugom "Tako je to nekad bilo" iz Duboševice i Osnovnom školom "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza obilježila je Svjetski dan činjenja dobrih djela, koji se u Hrvatskoj obilježava po drugi put.

Inicijativa za obilježavanje tog humanog, dana koji se u svijetu obilježava od 2007. godine u organizaciji Good Deeds Day, potekla je od Lea Petrova, predsjednika udruge "Djeca za bolji svijet" iz Samobora, a provodi se na prostoru cijele Hrvatske.

"Oaza" se obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobrih djela priključila odmah jer je prepoznala važnost poruke manifestacije, a ona glasi: činiti i širiti dobro za ljepši i humaniji svijet.

Stoga je i "Oazina" ovogodišnja akcija, pod nazivom „Zajedno … do dobrih djela“, koja se odvija u sklopu projekta "Građanskim angažmanom do boljih volonterskih programa srednjih škola Baranje" financiranog od Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, imala za cilj kratkim kazališnim programom, pjesmom i ukusnim starim jelima u ugodnom okruženju, uljepšati jedno popodne svojim starijim sugrađanima.

U tome se u potpunosti uspjelo, čemu su sigurno puno doprinijele  "Oazine" aktivistkinje Sandra, Ana, Vesna i Dragana svojom dobrom organizacijom, kao i velikom broju volontera.

Skup je pozdravila  Ana Jeličić, voditeljica "Oazinog" Volonterskog centra, nakon koje je uslijedila pjesma Branka Krušića, potom kratki dramski program u izvođenju Daniele Taslidžić Herman i Andreja Jurića, nakon kojih su ponovno  uslijedile Brankove jedinstvene pjesme.

Ovo lijepo događanje, nastavljeno je kako i dolikuje dobrim domaćinima uz zakusku, grah iz ćupova i rezance s makom i orasima u pripremi Branka Horvata, grickalicama, sokovima, a sve posluženju  učenica belomanastirske  Druge srednje škole, ugostiteljsko- turističkog smjera, koje je predvodila profesorica Margarita Sklizović.

U obilježavanje Svjetskog dana činjenja dobrih dijela uključila se i Osnovna škola "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir sa učenicima 5.b i 7.d razreda kao Mali volonteri s nastavnicom Helenom Ivičin.

Druženje povodom Svjetskog dana činjenja dobrih djela, trebalo bi potaknuti svijest građana o važnosti činjenja dobrih djela, i to ne samo jedan dan u godini, nego  svih dana i tako učiniti naše okruženje ljepšim i humanijim mjestom za život, jer činiti dobro, treba postati navika i zalog za ljepšu, svjetliju budućnost!

* * *

"Oaza" provodi projekt "Građanskim angažmanom do boljih volonterskih programa srednjih škola Baranje" koji je prošao na Pozivu za prijavu malih projekata koji je raspisao Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (Active citizens fund Croatia; ACF HR). Partneri na projektu su Udruženje "Baranja" i Gimnazija Beli Manastir, a suradnici Prva i Druga srednja škola Beli Manastir. Voditeljica projekta je Vesna Nedić.

Projekt će trajati od 1.12.2022. do 30.11.2023. godine. Njegova vrijednost je 14.886,67osiguranih kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Tri organizacije provode Program Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u razdoblju od 2020. do 2024. godine. Upravitelj Fonda je konzorcij u sastavu: Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost iz Zagreba, Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke i CNVOS – Centar za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija iz Ljubljane.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok