MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 06. 12. 2022.

Akcija "Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje"

'Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje''Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje'(Više fotografija možete vidjeti ovdje)

U utorak, 6.12.2022. godine, u Belom Manastiru, na Trgu slobode, održana je akcija pod nazivom "Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje".

Akcija je održana na prijedlog Ženske mreže Hrvatske, u 11 gradova diljem zemlje, čime se i Hrvatska pridružila globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.

U 2022. godini ubijeno je 13 žena u Hrvatskoj, što Hrvatsku svrstava u sam vrh po broju femicida u EU. Ta ubojstva počinili su sinovi tih žena ili životni partneri. Hrvatska nema Nacionalnu strategiju protiv nasilja nad ženama i već sedam godina nema Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova.

U Belom Manastiru akciju je provela Mirovna grupa Oaza Beli Manastir. Osim "Oazinih" aktivistica – Ane, Vesne, Dragane i Sandre – akciji su se pridružile žene koje su čule da će se akcija održati, a bilo je i slučajnih prolaznica koje su se, kada su čule o čemu se radi, pridružile akciji.

Dogovor u Ženskoj mreži Hrvatske bio je da žene drže osmrtnice na kojima je pisao datum ubojstva, mjesto i tko ga je počinio. Osim toga na svakoj akciji bio je istaknut i naziv akcije "Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje". Osim žena bilo je i muških sudionika koji, naravno, podržavaju ovakve akcije. "Oazin" član i volonter Jovan sve je popratio fotografiranjem, a volonter Velibor pomogao je u izradi table s nazivom akcije.

Kako je bio kišni dan, prolaznika nije bilo previše, ali je sve izazvalo zanimanje kod ljudi jer velik dio njih ipak ne odobrava ovakve zločine.

Gradovi i udruge koje su održale ovu akciju:

  • Ženska mreže Hrvatske: SOS telefon – Ženska pomoć sada, Udruga žena Romkinja Bolja budućnost Zagreb, Domine Split, CGI Poreč, SOS Virovitica, DELFIN Pakrac, Centar za zdravo odrastanje Mali Lošinj, Hera Križevci, Udruga žena Vukovar, Oaza Beli Manastir, SOS Rijeka, Nit Korenica.
  • Akciju su podržale Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, Ženska soba,  Žene ženama Živog ateljea DK, CESI, B.a.b.e., U dobroj vjeri.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok