MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 21. 08. 2020.

III. izvještaji s osposobljavanja za voditelja EU-projekata

Anita Drenjančević (Bilje)Anita Drenjančević (Bilje)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon prvih i drugih izvještaja, o kojima smo pisali ovdje i ovdje, treći izvještaji polaznika osposobljavanja za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU stizali su do sredine mjeseca kolovoza 2020. godine na e-mail koordinatorice projekta "Nova znanja – nove prilike" za Osječko-baranjsku županiju Vesne Nedić.

Na predavanjima su redovito bili svi polaznici iz Osječko-baranjske županije: Anita Drenjančević, Ankica Pašalić, Dijana Galošević, Ivana Miličević, Jasminka Paunović, Katarina Gaćina, Maja Štraub, Marko Perković i Monika Joh.

Ankica Pašalić (Osijek)Ankica Pašalić (Osijek)Zbog pandemije izazvane koronavirusom osposobljavanje se i dalje odvija online. Provodi ga Algebra d.o.o. za obrazovanje odraslih i usluge Centar Osijek. Predavanja se i dalje održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 20 sati.

* * *

Dijana Galošević (Belišće)Dijana Galošević (Belišće)Ivana Miličević (Višnjevac)Ivana Miličević (Višnjevac)Jasminka Paunović (Osijek)Jasminka Paunović (Osijek)Katarina Gaćina (Beli Manastir)Katarina Gaćina (Beli Manastir)Maja Štraub (Magadenovac)Maja Štraub (Magadenovac)Marko Perković (Josipovac)Marko Perković (Josipovac)U izvještajnom razdoblju do 15. VIII. 2020. godine, polaznici su se upoznali s analizom rizika, s gantogram-tablicama (vremenski slijed aktivnosti projekta) i s modulom "Izrada proračuna projekta". Tu su naučili kako se planiraju troškovi, koji su izvori financiranja (bespovratna sredstva, vlastito učešće, doprinos u naturi…), kako se popunjava tablica proračuna projekta, kako se planiraju plaće za zaposlenike, putni troškovi, dnevnice, oprema potrebna za provedbu projekta, materijal za vidljivost projekta… Sve to uz puno primjera i vježbi za zadaću. Bilo je i mnogo računanja vezano za preraspodjelu sredstava, izračun plaće na projektu kroz ispunjavanje evidencije radnog vremena (timesheet) i novčani tijek (cash flow) kao bitan faktor pametnog planiranja svakog projekta.

Početkom kolovoza polaznici su, uz pomoć predavačice, popunjavali sve stranice prijave za EU-natječaje. Nakon toga prošli su modul "Provedba projekta", gdje su se upoznali s ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, s posebnim uvjetima ugovora te kako zatražiti izmjene manjeg značaja u tom ugovoru. Upoznali su se i s komunikacijom u projektima (smjerovi komunikacije, preduvjeti dobre komunikacije, plan komunikacije) te s vidljivošću provedbe projekta, o čemu EU veoma vodi računa (pravila vidljivosti, publikacije, konferencije...).

Polaznici su se upoznali i s izvještavanjem (izvještaji o napretku, završni izvještaj), s rokovima izvještavanja, zatim sa sadržajem ZNS-a (tj. zahtjeva za naknadom sredstava), s upravljanjem dokumentima, s dokumentiranjem projekta, dokumentiranjem komunikacije, dokumentiranjem troškova te o verzijama ZNS-a u sustavu EU-fondova. Radili su i vježbu ZNS-a kroz obrasce u Excelu.

Na kraju izvještajnog razdoblja svi polaznici prijavili su svoje završne radove (netko samostalno, netko u paru), koje će raditi u sljedećem izvještajnom razdoblju, uz konzultacije s predavačicom.

* * *

I za kraj, citati iz izvještaja nekih polaznica:

Ivana Miličević: "Predavanja su bila zanimljiva, puno vježbi i primjera iz bogatog iskustva naše predavačice."

Jasminke Paunović: "Jako sam zadovoljna osposobljavanjem i konceptom on-line-predavanja. S predavanjem na daljinu reduciran je gubitak vremena u praznom hodu, a ako je potrebno, predavanje se može i preuzeti kao datoteka koju je moguće preslušavati kada i koliko želimo."

Katarina Gaćina: "Predavanja su zanimljiva i korisna. Vježbamo i prolazimo kroz dane primjere naše predavačice, koja nam kroz svoje iskustvo daje savjete kako bismo što bolje i kvalitetnije odradili dani zadatak."

Maja Štraub: "Ponekad je tempo na predavanju jači pa tek slušajući snimku postane jasnije, a ponekad je toliko zanimljivo da vrijeme jednostavno proleti. Jako sam zahvalna vama ("Oazi") i Udruzi žena Vukovar na ovom osposobljavanju."Monika Joh (Beli Manastir)Monika Joh (Beli Manastir)

* * *

Projekt "Nova znanja – nove prilike" provodi Udruga žena Vukovar u četiri županije, u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza Beli Manastir, Centrom za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca i udrugom "S.O.S – savjetovanje, osnaživanje, suradnja" iz Virovitice.

Projekt "Nova znanja – nove prilike" odobren je iz poziva "Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina" UP.02.1.1.06., a financira se sredstvima Europske Unije u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok