MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 18. 02. 2019.

Poziv na radionicu izrade maski buša

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U četvrtak, 28. II. 2019. godine, s početkom u 16 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održat će se radionica izrade tradicionalnih, drvenih maski buša, ali i "modernih" maski od novijih materijala. Radionicu će voditi Danijel Marković iz Baranjskog Petrovog Sela, jedini izrađivač maski buša u Baranji, kome će se pridružiti učenici belomanastirske OŠ "Dr. Franjo Tuđman". Radionica je otvorena i besplatna za sve zainteresirane.

Buše su, prema jednoj legendi, svojom bukom i galamom tjerali Turke s ovih prostora, dok prema drugoj legendi strašne buše tjeraju zimu.

Višestoljetna tradicija njeguje se i danas u Baranjskom Petrovom Selu, zvanom i Petarda, pa se zato njihove buše nazivaju "Petaračke buše", koje mogu biti "lipe" i "strašne".

Na web-portalu Radija Baranja "Petaračke buše" opisuju se ovako:
U "strašne buše" su se spremali samo muškarci. Čizme, gaće, ovčje krzno, drvena maska s rogovima i velika zvona opasana oko struka glavna su oprava "strašnih buša". Njihov je izgled posvuda u Baranji bio sličan. U "lipe buše" spremale su se djevojke, momci, mlade žene i muškarci, a njima se znao potajno pridružiti i pokoji stariji. "Lipe buše" nisu nosile vuneno ruho, spremale su se u sve vrste svečanih rubina, brižno ih čuvajući od blata, ali su vjerojatno upravo zbog toga najradije odijevale svilene ili baršunske suknje, odnosno lače, a umjesto papuča cipele ili čizme. U "lipe buše" spadaju i konjanici – muškarci koji su u skupinama jahali selom.

Pročitano 513 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok