MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 05. 2013.

"Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom"

Josipa Bašić, Gorana Hitrec, Sanja Živković, Marina Bem-Kovačević, Darko Laksar, Sanja CesarJosipa Bašić, Gorana Hitrec, Sanja Živković, Marina Bem-Kovačević, Darko Laksar, Sanja CesarU ponedjeljak, 13. V. 2013. godine, u osječkom Hotelu Silver, zagrebačka Udruga roditelja "Korak po korak", u suradnji s udrugama CESI (Zagreb), "Oaza" (Beli Manastir) i PRONI (Osijek), održala je konferenciju pod nazivom "Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom". Konferencija je dio istoimenog projekta, a sufinancirali su je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Grad Osijek kao partner na projektu.

Sudionici konferencije bili su ravnatelji i stručni suradnici te učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, djelatnici Dječjeg doma, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, Državnog odvjetništva, predstavnici organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije te šira stručna i zainteresirana javnost. Ukupno je bilo 59 sudionika, a među njima je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Cilj konferencije bio je doprinijeti smanjenju ranjivosti i izloženost nasilju djece i mladih na području Grada Osijeka i okolice. Kroz dijalog izlagača i svih okupljenih formirani su Zaključci i preporuke za izradu Programa aktivnosti za djecu i mlade Grada Osijeka, koji će se dostaviti donosiocima odluka, ključnim dionicima i provoditeljima politika Grada Osijeka.

Na konferenciji je bilo 59 sudionikaNa konferenciji je bilo 59 sudionika

Izlaganja
U prvom dijelu konferencije, kroz plenarna izlaganja, predstavljena su uporišta za preventivno djelovanje u lokalnoj zajednici, uloge nekih od ključnih institucija u zajednici i aktivnosti koje provode te međunarodne i nacionalne politike koje reguliraju i djeluju kao zaštitni čimbenici u prevenciji nasilja nad djecom i mladima. Također, predstavljen je i okvir novog Plana aktivnosti za prava i interese djece:

  • "Uporišta preventivnog djelovanja u lokalnoj zajednici – od teorije do prakse" - Josipa Bašić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (Zagreb)
  • "Prava djece i mladih kao zaštitni čimbenik" – Darko Laksar, Ured pravobranitelja za djecu (Osijek)
  • "Važnost i mogućnosti prevencije nasilja u lokalnoj zajednici" – Marina Bem-Kovačević, Obiteljski centar Osječko-baranjske županije
  • "Policija u prevenciji nasilja nad djecom i mladima – Sanja Živković, Policijska uprava Osijek, Odjel za prevenciju
  • "Prevencija nasilja nad djecom" – Gorana Hitrec, Udruga roditelja "Korak po korak"

U drugom dijelu konferencije naglasak je bio na potrebi za Programom aktivnosti za djecu i mlade Grada Osijeka:

  • "Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom i mladima – Zašto nam treba Plan aktivnosti?" – Marina Trbus, Udruga roditelja "Korak po korak"
  • "Mreža CAP-programa u Osječko-baranjskoj županiji" – Dajana Babli, Osnovna škola Ivana Kukuljevića (Belišće)

 

Snježana Kovačević, Vesna Nedić, Dajana Babli, Sanja Vuković Čović, Sanja CesarSnježana Kovačević, Vesna Nedić, Dajana Babli, Sanja Vuković Čović, Sanja CesarOkrugli stol
Kroz okrugli stol i raspravu predstavljene su udruge i aktivnosti koje one provode u regiji te potreba da se sustavnije usmjeravaju sve preventivne aktivnosti kroz formaliziranje suradnje s donosiocima i provoditeljima politika te organizacijama civilnog društva. Na okruglom stolu sudjelovali/le su:

* Dinko Jukić i Matej Živčić – Grupa Fora i Centar mladih (Belišće)

* Vesna Nedić – Mirovna grupa Oaza (Beli Manastir) – predstavljanje programa prevencije nasilja među djecom, koji se kontinuirano provodi u "Oazi" od 2008. godine, a kroz projekte i u nekim baranjskim osnovnim školama (Beli Manastir, Kneževi Vinogradi, Šećerana)

* Snježana Kovačević – Udruga za rad s mladima "Breza" (Osijek)

* Sanja Vuković Čović – udruga PRONI (Osijek)

Voditeljica i moderatorica konferencije bila je Sanja Cesar (CESI).

(Izvor: Udruga roditelja "Korak po korak")

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok