MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 10. 05. 2013.

Daj mi ruku za sljedeći korak…

Učesnici konferencijeUčesnici konferencijeU petak, 10. V. 2013. godine, s početkom u 10 sati, na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je završna konferencija projekta "Daj mi ruku za sljedeći korak – razvijanje alata za međuetnički dijalog i izgradnju mira". O tom projektu već smo pisali ovdje. Nosilac projekta i organizator konferencije bio je osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Na konferenciji je učestvovala grupa od 12 mladih Palestinaca i Izraelaca skupa s dvije Nizozemke te predstavnici nekih nevladinih organizacija iz Osijeka i okoline, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić te Milenko Stanić, zaposlen kao pravnik u Centru za mir i "Oazin" predsjednik.

Razlozi i ciljevi konferencije

Razloge zašto je organizirana konferencija organizator je obrazložio ovako:
Ratovi ponekad omogućavaju željene promjene, ali prečesto zbog njih stradaju oni najslabiji. Tako je danas u izraelsko-palestinskom sukobu, tako je bilo i u nedavnom ratu u Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima svijeta. Hrvatska iskustva iz vremena rata i poraća, iskustva iz sukoba i mirotvorstva te najnoviji sukobi u Izraelu i Palestini ponukali su nas da pozovemo na zajedničko djelovanje za pozitivnu promjenu, na razmjenu iskustava o modalitetima borbe protiv nasilja, represije i međuetničke nepravde te da zajedno promišljamo o mogućnostima približavanja podijeljenih zajednica kao prvog koraka u izgradnji zajedničke budućnosti u miru.

Uz gornje razloge, organizator je definirao i ciljeve konferencije:
Želimo znati više o sadašnjoj situaciji u Izraelu i Palestini (i u Hrvatskoj); želimo zajedno promišljati o ulozi civilnog društva u suprotstavljanju kršenju ljudskih prava i u izgradnji mira; želimo potaknuti i podržati aktivnosti za izgradnju mira i međuetničkog dijaloga u Izraelu i Palestini (i Hrvatskoj), nudeći modele iz kojih možemo zajedno nešto naučiti.

Uvodna izlaganja

Dobrodošlicu i uvodni govor održala je Tatjana Škrbić, izvršna direktorica Centra za mir (CzM). Nakon nje riječ je uzeo dr. sc. Ladislav Bognar, dugogodišnji član CzM i dobitnik Nagrade "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilje i ljudskih prava 2009. godine (koju dodjeljuje CzM). Prvo je pozdravio mlade Palestince i Izraelce, koji su našli snage i došli zajedno u Hrvatsku da pokušaju napraviti neki pomak ka pomirenju. Pozdravio je i dvije mlade Nizozemke, koje imaju ključnu ulogu u pomirenju suprotnih strana, kao što su takvu ulogu nekoć imali mirovni posrednici i u Hrvatskoj. Napomenuo je da je tužan što neka djeca uče kako je rat nešto sveto, uzvišeno. Analizirao je povijesne udžbenike za osnovne škole i našao da se u njima u većini slučajeva ratovi spominje u pozitivnom smislu. A u ratu i poraću širi se vjerska i nacionalna netolerancija te se potenciraju se razlike između etničkih grupa, što dovodi do nasilja prema manjinama.

S otvaranja izložbe fotografijaS otvaranja izložbe fotografija

Ana Raffai, dugogodišnja mirovna aktivistica, direktorica udruge RAND (Regionalna adresa za nenasilno djelovanje) iz Sesvete, rekla je da se ljudi često pitaju, a takvih sigurno ima i u ovoj grupi Palestinaca i Izraelaca: jesam li ja u mogućnosti napraviti neki pomak prema pomirenju. Ona smatra da i usred rata treba "pjevati" o miru. Neki mirotvorce uspoređuju sa srednjovjekovnim graditeljima katedrala. Oni su ih gradili godinama i desetljećima i možda nisu doživjeli da ih vide dovršene. Tako je i s mirotvorcima. Njihov će se rad najčešće vidjeti kasnije, kad dođe do uspostave mira, a za to obično treba dosta godina.

Pri kraju prvog dijela konferencije, mladi Palestinci i Izraelci zahvalili su se Centru za mir na gostoprimstvu i nastojanju da se nešto napravi ka pomirenju dviju strana. Zahvalili su se i svim donatorima koji su omogućili njihov boravak u Hrvatskoj. Na kraju je jedan mladi Palestinac zavapio: Molim, pomozite koliko možete i utječite na međunarodnu zajednicu da zaustavi sukobe jer očito da je novi rat na pomolu.

Ljerka Hedl (lijevo), Milenko Stanić (desno)Ljerka Hedl (lijevo), Milenko Stanić (desno)

Izložba fotografija "Snovi iza zida"

Poslije kratke pauze, u hodniku na katu Pravnog fakulteta, otvorena je izložba fotografija "Snovi iza zida", koje pokazuju kako se živi s obje strane velikog betonskog zida postavljenog između Izraela i Palestine. Uz izložbu je pripremljena i reprezentativna brošura-katalog izdana u Osijeku i pisana na pet jezika (na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, hebrejskom i arapskom). Izložbu je otvorila Ljerka Hedl, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka.

Rad u grupama

Nakon male zakuske, uslijedio je rad u grupama po slijedećim temama:

* Što me se dojmilo iz ove posjete Hrvatskoj?

* Što me je inspiriralo – što želim raditi u narednom periodu?

* Kako ću to ostvariti, tko mi može pomoći (partnerstva, donatori, drugo)?

Moderatorica rada u grupama bila je Irena Mikulić iz osječkog PRONI-ja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok