MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 06. 01. 2013.

Bolmanski vertep

Badnjak 2013. godine - vertep u BolmanuBadnjak 2013. godine - vertep u BolmanuObičaj nošenja vertepa kod baranjskih Srba poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao. Evo kako će vertep biti opisan u knjizi "Bolman je bio Bolman", koja je upravo u štampi i čiji je autor Jovan M. Nedić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jagodnjak:

Na Badnjak, nakon šest sati uveče, selo je nekad bilo pusto, nigdje nije bilo nikoga, svi su bili u svojim kućama i nije se nigdje išlo. Običaj je bio da se nikud ne ide nakon što se unese Božić. Drugim riječima "Božić se ne ostavlja" i do drugog dana nikud se ne ide, osim u crkvu. Po selu je išao samo vertep.

 Domaćin i svi ukućani sjede na slami, stariji djeci pričaju o Božiću, uče ih tropar i božićne pjesme, prenose im kako se nekad slavio Božić dok su oni bili djeca, pričaju im priče... Trebalo se potruditi da djeca upamte sve običaje oko Božića i sve priče, kako bi to jednog dana ispričali svojoj djeci ili da ih, kako su nekad govorili, "uvedu u red". Usput slušaju da li se negdje čuje "Roždestvo" ili "Vsi jazici" i da li je blizu vertep.

Vertep nose muška djeca, u stiharima, s kapama od kartona i s drvenim sabljama obojenim srebrnom bojom. Njih četvorica predstavljaju Iroda i tri mudraca s Istoka: Melkiora, Valtazara i Gašpara. Oni obično nose drvenu maketu crkve. Uz njih su i dva čobana: prvi čoban i drugi koga zovu Guba i koji nosi kasu.

Vertep ulazi u kuću pojući "Roždestvo" i počinje s "deklemacijama" ili, bolje rečeno, s malim igrokazom, koji završava kad ulazi Guba, obučen u kožušak izvrnut tako da se vide unutrašnja strana, koja podsjeća na ovčije runo. Guba svoj govori započinje riječima: "I ja stari, matori, jedva vrata otvori..."

Domaćin vertep dariva u novcu, ubacujući novac u kasu, a potom vertep napušta kuću pojući "Vsi jazici".

Kad prođe vertep, svi se vrate natrag na slamu i opet počne priča. I tako, divan po divan, i često se dešavalo da djeca zaspu na slami.

Božićno "jutranje" obično je počinjalo u jedan sat poslije ponoći, a prvo zvono obično je zvonilo nakon ponoći…

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok