MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 11. 12. 2012.

Pjesnički sat u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne

I. Benak, F. Kopecki, Renata Bencek, Reza Stanković, P. Malbaša i M. VasiljevićI. Benak, F. Kopecki, Renata Bencek, Reza Stanković, P. Malbaša i M. VasiljevićU utorak, 11. XII. 2012. godine, s početkom u 16 sati, kad se vani već počeo spuštati mrak i tiho padati snijeg, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe započeo je predbožićni pjesnički sat za štićenike toga Doma. Tu poetsku priredbu organizirala je radionica pjesnika Udruge "Zanatlija" Čepin (U. Z. Č.) pod vodstvom njenog predsjednika Franje Kopeckog, koji za sebe na svojoj posjetnici jednostavno kaže: pjesnik. Uz njega, svoje stihove čitali su još i Ivan Benak (Valpovo), Petar Malbaša (Osijek), Milenko VasiljevićČiko (Osijek) te dvije pjesnikinje: Renata Bencek iz Šećerane kod Belog Manastira i Reza Stanković iz Bistrinaca, koja je rođena u Gatskom ritu (Lanki) s baranjske strane rijeke Drave i koja je od 1965. do 1991. živjela u Baranjskom Petrovom Selu.

 Zadovoljna publikaZadovoljna publikaNa početku pjesničkog sata Franjo Kopecki je pričao (a i pjevao) o čepinskom običaju nošenja "betlehema" na Badnjak, koji je vrlo sličan običaju "vertepa" u baranjskim pravoslavnim selima, a potom su svi pjesnici, u pet krugova, čitali svoje božićne, duhovne i druge pjesme, priče i aforizme.

A pedesetak štićenika, od ukupno 180-ak koliko ih živi u Domu, pažljivo su, u svečanoj atmosferi, slušali pjesnike i svakoga nagrađivali aplauzom. Nakon završetka pjesničkog sata pjesnici su zaključili da vjerovatno ne bi bila bolja atmosfera, niti bi bilo više posjetilaca, ni da je takva poetska priredba organizirana npr. za građanstvo Belog Manastira ili nekog drugog obližnjeg grada. Sve u svemu, jedno zanimljivo događanje koje je unijelo malo promjene u život stanovnika belomanastirskog Doma za starije i nemoćne osobe.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok