MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 27. 06. 2010.

12. enigmatska kolonija

12. enigmatska kolonija u Somboru
Učesnici 12. enigmatske kolonije

U subotu i nedjelju, 26. i 27. VI. 2010. godine, u somborskom Domu učenika, održana je 12. enigmatska kolonija u organizaciji također somborskog Enigmatskog društva (ED) "Dr Đorđe Natošević", okupivši učesnike iz Beograda, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Srbobrana, Surdulice, Skoplja (Makedonija) i Belog Manastira (Hrvatska) i, naravno, uz domaćine iz Sombora i Kljajićeva.

Ove je godine Željko Dimović, inače predsjednik ED-a i glavni organizator Kolonije, proglašen za najuspješnijeg učesnika, osvojivši nagradno putovanje u Prag, poklon turističke agencije "Ivontravel" iz Novog Sada. Jedini učesnik iz Hrvatske bio je "Oazin" član Jovan Nedić, koji je ostale učesnike upoznao s "Oazinim" aktivnostima i prezentirao im "Oazina" izdanja.

Prvog je dana održano takmičenje u rješavanju zagonetaka. Zadatke je pripremio Željko Dimović, a plasman je bio sljedeći:
1. Jovan Nedić, Beli Manastir – 140 (od mogućih 150 bodova)
2. Sofija Necin, Novi Sad – 135
3. Milan Milin, Srbobran – 134

12. enigmatska kolonija u Somboru
Turnir u superkvizovci
12. enigmatska kolonija u Somboru
Takmičenje u rješavanju

Kao i prethodnih godina, u disciplini naslovnih anagrama nastalo je nekoliko briljantnih radova, a tri najbolja, po ocjeni žirija, bila su:
1. Nikola Petkovski, Skoplje : EU – PRAVA OSUDA! – (novionski naslov "A sada u Evropu"),
2. Mirko Rančić, Sombor : IPAK NE ŠTETI USPEHU?! – (naslov "Pustite ih neka puše"),
3. Željko Dimović, Sombor : UDAR PA ŽRTVE! – (naslov "Tražite pravdu").

12. enigmatska kolonija u Somboru
Takmičenje u sastavljanju zagonetaka

Na turniru u superkvizovci igralo se sedam kola po Bergerovom sistemu, svako sa svakim. Sudija turnira bio je Jovan Nedić. Konačna tabela izgledala je ovako:
1. Slavko Bovan - 14 bodova (7-0) – sedam pobjeda, nula poraza
2. Željko Dimović - 10 bodova (5-2)
3. Mirko Rančić - 10 bodova (5-2)
4. Milutin Tepšić - 8 bodova (4-3)
5. Sofija Necin - 6 bodova (3-4)
6. Anica Milošev - 4 boda (2-5)
7. Milorad Živanić - 4 boda (2-5)
8. Željko Prvanov - 0 bodova (0-7)

U nedjelju, 27. juna, održano je takmičenje i u sastavljanju zagonetaka. Trebalo je sastaviti tri zagonetke: ukrštenicu s upisanom riječi FAVORIT (što je ime enigmatskog lista koji uređuje ED), klin s upisanom riječi PARK i logički zadatak: postavljanje na tablu superkvizovke četiri zadane riječi (dvanaesta, kolonija, kvizovka, naslovnjaci) kako bi se ostvario što veći broj bodova. Najuspešniji u sastavljanju zagonetaka bio je Željko Dimović, ispred Slavka Bovana. Treće mjesto podijelili su Jovan Nedić i Dragan Ristić.

12. enigmatska kolonija u Somboru
Zabavno veče u Gradskoj kafani
12. enigmatska kolonija u Somboru
Učesnici pred klupskim Restorančićem

Prvog dana Kolonije, u subotu uveče, priređeno je druženje učesnika u somborskoj Gradskoj kafani, koje je trajalo do sitnih jutarnjih sati. Fotografije s 12. enigmatske kolonije mogu se vidjeti ovdje, a izvještaj s prošlogodišnje, 11. enigmatske kolonije ovdje.

12. enigmatska kolonija u Somboru
Slavko Bovan (Kikinda) i Nikola Petkovski (Skoplje)
12. enigmatska kolonija u Somboru
Anagramistkinja Anica Milošev izrađuje držače za igle

 

12. enigmatska kolonija u Somboru
Ljubiša, Milorad, Saša, Dragan i Željko u Restorančiću

Učesnici 12. enigmatske kolonije: Ljubiša Banović, Slavko Bovan, Željko Dimović, Dušan Janjić, Milan Milin, Anica Milošev, Milutin Mrdak, Sofija Necin, Jovan Nedić, Nikola Petkovski, Željko Prvanov, Mirko Rančić, Dragan i Saša Ristić,  Milutin Tepšić, Milorad Živanić.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok