MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 06. 12. 2019.

Belomanastirski najvolonteri u 2019. godini

Svečanu dodjelu pripremila i vodila Ana Jeličić (desno)Svečanu dodjelu pripremila i vodila Ana Jeličić (desno)(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje-BaranjaMedija)

"Oazin" volonterski centar, a povodom Međunarodnog dana volontera (5. XII.), dodijelio je volonterska priznanja za 2019. godinu volonterkama i volonterima s područja Grada Belog Manastira. Opširnije pročitajte OVDJE. Priznanja su im uručili zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Predrag Stojanović, "Oazina" predsjednica Jasna Petrović i "Oazina" direktorica Vesna Nedić.

Program svečane dodjele volonterskih priznanja pripremila je i vodila Ana Jeličić, voditeljica "Oazinog" volonterskog centra. Nakon što je pozdravila sve prisutne i zahvalila im što su se odazvali "Oazinom" pozivu i uveličali svečanost, ukratko je podsjetila na značaj volontiranja:

Volonterska priznanja Ani Palagyi, Gordani Jakopec, Nikoli Arcu i Vladimiru Škrobi - BajiVolonterska priznanja Ani Palagyi, Gordani Jakopec, Nikoli Arcu i Vladimiru Škrobi - Baji

"Ovu svečanost organizirali smo u dane kad se širom svijeta slavi volontiranje i volonteri, osobe bez kojih bi naša svakodnevica bila manje lijepa i manje humana, kad su bar nakratko u fokusu oni koje uglavnom ne uočavamo jer djeluju samozatajno, za svoju dušu, iz unutarnjeg zadovoljstva, a zapravo ostavljaju duboke tragove bilo u domovima za stare osobe, bilo u domovima za napuštenu djecu, bilo u školama, kod susjedima ili negdje drugdje.

Ana PalagyiAna PalagyiVolontiranje je sve prisutnije kako u svijetu, tako i kod nas. S jedne strane raste otuđenost među ljudima, a s druge strane raste svijest o tome da je čovjek društveno biće, kojemu je potrebna komunikacija, pomoć, stisak ruke, topli osmijeh i ljubaznost, dakle sve ono što imaju osobe zbog kojih smo se mi danas okupili. To su osobe koje su svojim radom i djelima podigle kvalitetu života naše zajednice, dale doprinos ljepšem i ugodnijem okruženju, ne tražeći ništa, ali su zaslužile biti uočene i nagrađene od svoje zajednice."

Dobitnici volonterskih priznanja

Ana Palagyi – dobitnica je "Nagrade volonterka godine" za 2019. godinu. Nju je nominirala "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir", gdje je dopredsjednica, a njenu nominaciju podržala je i Mađarska kulturna udruga "Pelmonoštor", gdje je također aktivna članica. Ima 980 evidentiranih volonterskih sati, a možda i više jer je – kako za nju kažu – kreator, organizator i koordinator gotovo svih aktivnosti koje Matica provodi, a znamo da ih ima zaista puno, poput raznih radionica, sajmova, izložbi i dr. Pored volonterskih sati, za nominaciju su bile presudne i njene druge vrline i karakteristike koje se mogu opisati riječima: organizirana, vrijedna, društvena. Jednom riječju, prava osoba za navedenu nagradu.

Članica 'Alerge' Gordana JakopecČlanica 'Alerge' Gordana JakopecGordana Jakopec – dobitnica je prvog "Priznanja za volonterski angažman" u 2019. godini. Ima 150 odrađenih volonterskih sati, kojima aktivno i nesebično promiče ciljeve i zadatke udruge koja ju je nominirala, a to je Udruga osoba s alergijama i problemima disanja /"Alerga"/ iz Belog Manastira, u kojoj obavlja i funkciju tajnice.

Za nju kažu da je marljiva i vrijedna članica, s dobrim organizatorskim sposobnostima, koje uveliko olakšavaju rad i provođenje mnogobrojnih aktivnosti udruge, posebno s djecom kroz kreativne i edukativne radionice te šetnje, a s odraslima kod obilježavanja Dana ružičastih majica, kontrole tlaka krvi i razine šećera u krvi, kao i na podizanju svijesti o očuvanju okoliša i o alergenima oko nas.

Kažu da je prava predstavnica volontera i volontiranja, koja svakako zaslužuje priznanje za volonterski angažman.

Vatrogasac Nikola ArcVatrogasac Nikola ArcNikola Arc – dobitnik drugog "Priznanja za volonterski angažman" u 2019. godini samozatajna je osoba iz redova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Beli Manastir, koje ga je i nominiralo i u kome za njega imaju samo riječi hvale. Kao desna ruka zapovjednika DVD-a, uvijek je spreman za svaku akciju i rad za dobrobit drugih, kao i za pružanje pomoći. Uzor je mladim članovima DVD-a, kojima prenosi svoje znanje i iskustvo. Ne broji sate koje nesebično daje jer je humanost kod njega na prvom mjestu, a DVD mu je drugi dom.

Vladimir Škrobo – Bajo – dobitnik je posebnog priznanje, koje mu je dodijeljeno jer je prepoznao "Oazin" socijalno-humanitarni rad na polju podjele besplatnih toplih obroka potrebitim sugrađanima. Kao vlasnik Etnorestorana "Baranjska kuća" iz Karanca u više navrata iznenadio je "Oazu" svojim donacijama ukusnih obroka za sve "Oazine" korisnike, kojih trenutno ima tridesetak. Uglavnom je to bilo za posebne prigode u danima blagdana, što za "Oazine" marginalizirane sugrađane ima još veću vrijednost. Kao osoba velikog srca zaslužio je "Oazine" iskrene čestitke i jedno veliko HVALA!

Vlasnik 'Baranjske kuće' Vladimir Skrobo - BajoVlasnik 'Baranjske kuće' Vladimir Skrobo - BajoPrigodne riječi

"Oazina" projekt-koordinatorica i direktorica Vesna Nedić istaknula je da "Oazin" volonterski centar postoji već 13 godina te da je u ovoj godini bilo angažirano 46 volontera, koji su odradili 25 aktivnosti s ukupno 252 volonterska sata. 70 posto volontera činile su žene, koje su odradile 75 posto ukupnih volonterskih sati. Nadalje 76 posto volontera su osobe iznad 30 godina starosti, što znači da se u volontiranje rijetko uključuju mlade osobe, što bi u budućnosti trebalo promijeniti.

Zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Predrag Stojanović čestitao je dobitnicima i tom prilikom rekao:

- Mnogi volonteri još uvijek danas, iako izdvajaju svoj slobodno vrijeme, trude se i pomažu drugima, ne budu dovoljno priznati. I upravo ovakvi događaji kao što je ovo što nam je organizirala 'Oaza' doprinose afirmaciji volonterstva i ukazuju na značaj svega toga, kako za organizacije, tako i za one kojima se neposredno pruža pomoć, ali i za ukupnu lokalnu zajednicu. Mi, nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo da svega 5 do 10 posto građana učestvuje u volontiranju, što je vrlo skromno. Ali nadamo se da će se to promijeniti. Svi ljudi koji daju svoj doprinos kroz pomaganje drugima zaslužuju priznanje jer njihov motiv nije materijalna naknada.

Na kraju svečanosti Ana Jeličić se još jednom zahvalila svima na dolasku, kao i sponzorima koji su pomogli da se dobitnicima osiguraju nagrade: Gradu Belom Manastiru, Baranjskom vodovodu d.o.o. i Lokalnoj akcijskoj grupi Baranja. Potom je još jednom čestitala dobitnicima te sve prisutne pozvala na druženje uz malu zakusku.

 (Napomena: O istom događaju objavljen je 9. XII. 2019. godine i članak
u "Glasu Slavonije" te članak i fotoalbum na FB-profilu "BaranjaMedije")

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok