MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 18. 08. 2018.

Održan treći Festival Tarda

Perivoj Dvorca EsterházyPerivoj Dvorca Esterházy(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Oaza, ovdje-Đola, ovdje-Post)

U petak i subotu, 17. i 18. VIII. 2018. godine, u perivoju Dvorca Esterházy u Dardi, održan je treći po redu Festival Tarda, koji je najavljen kao "dvodnevni festival glazbe, ruha i hrane, koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća, odnosno na stoljeće vladavine sultana Osmanlijskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog". Festival je organizirala darđanska Udruga za ruralni turizam "Đola", pod vodstvom predsjednice Bogdanke Ćudić Vilić.

Na Festivalu je bilo za svakoga ponešto: od različitih radionica, merak-zona, turskog šatora i sajma raznih proizvoda, suvenira i antikviteta do gastroponude, Gazda-Lukine krčme, izložbi te vožnje kočijom ili čamcem. U petak je nastupio duet Hranislava (Mesarić) i Milan (Kliba), a subotu je posebno obilježila interaktivna predstava "Ti si biser među najvećim ljepoticama", koja je p(r)opratila ljubavnu priču Sulejmana i Hurem, poznatu gledateljicama turskih serija. Posjetioci su mogli uživali i u brojnim drugim sadržajima festivala, uključujući i koncert Rundek CargoTrija.

Festival je oživio i devastirani Dvorca EsterházyFestival je oživio i devastirani Dvorca EsterházyNeupućeni čitalac bi se sad na ovom mjestu mogao zapitati: kakve veze ima Darda u Baranji s turskim sultanom Sulejmanom pa da se njemu u spomen organizira festival u perivoju Dvorca Esterházy i da se taj festival još zove – Tarda? A veza itekako postoji. Naime, 1566. godine, za vrijeme pohoda na Beč, sultan Sulejman dao je izgraditi most od Osijeka do Darde preko rijeke Drave i močvarnog područja u Baranji, dugačak oko sedam kilometara, koji je završavao kod darđanskog jezera Đola. A na obali tog jezera nalazi se Dvorac Esterházy i njegov perivoj. Nažalost, dvorac je danas u katastrofalnom stanju, ali valjda će se i to jednog dana sanirati. Inače, kraljica Marija Terezija poklonila je velikaškoj porodici Esterházy 1749. godine naselje Dardu, a ta je porodica uz jezero Đola onda izgradila dvorac na temeljima stare turske utvrde, koji je danas ... hm! ... zaštićeno kulturno dobro.

Most je bio širok šest metara, tako da su se na njemu dvije kočije mogle mimoići. Stajao je na čamcima koji su bili povezani lancima i na šipovima. Sa svake strane imao je ogradu te je po njemu mogao sa strane ići i po jedan pješak. Svi su građani Carstva, osim vojnika i plemića, morali plaćati mostarinu, a most se redovito i održavao. Bio je, zapravo, toliko čudesan da su ga mnogi povjesničari smatrali osmim svjetskim čudom i bio je nazvan Il ponte famoso d'Essek ili slavni osječki most. Spalio ga je 1686. vojvoda Ludvig Badenski, nakon što je osvojio Pečuj i Šikloš te napao Dardu.

Da je Sulejmanov most povezivao Osijek i Dardu potkrepljuju i brojni nalazi arheoloških istraživanja u jezeru Đola, kao i činjenica da je u planu izgradnja tematskog Sulejmanovog parka upravo na toj lokaciji. Zato su mitovi, bajke i legende, ali i činjenične priče dale podlogu za osmišljavanje koncepta povijesnog Festivala Tarda, koji je osmišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetioca, a sve s ciljem ubrzanijeg ruralnog razvoja Darde i okoline, kako bi Baranja u cjelini postala možda i najvažniji centar kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

I na kraju objašnjenje, zašto se festival zove Tarda? Tako se, naime, Darda nekad zvala jer je njezino ime nastalo od latinskog izraza "tarda aqua", koji znači "spora voda". Danas sredovječni Baranjci, kad su u djetinjstvu od svojih djedova i baka čuli da govore "Tarda", pomišljali su da je to neki narodski iskvareni oblik, a sad ispada da je službeno ime zapravo iskvareni original. Zahvaljujući udruzi "Đola" i neobičnom festivalu na koji dolaze rijeke ljudi to ime opet će ući u kolektivnu memoriju i neće biti – zaboravljeno.

(Vidjeti još: Najava, vizuali-1 i vizuali-2;
odjeci u medijima: glas-slavonije.hr
; post.hr; sib.hr; lag-baranja.hr)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok