MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 12. 08. 2018.

Pozivnica na Festival Tarda

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Festival Tarda dvodnevni je festival glazbe, ruha i hrane (17-18. VIII. 2018), koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća, odnosno na stoljeće vladavine sultana Osmanlijskog carstva Sulejmana Veličanstvenog.

Zašto?
Dobro je poznata činjenica da je čuveni Turski – Sulejmanov most bio tu negdje na prostoru Osijeka i Baranje, no ovaj festival naučit će vas da most nije završavao bilo gdje u Baranji, već da je išao upravo do Darde, odnosno do današnjeg perivoja Dvorca Esterházy, gdje će se ovaj povijesni festival i održati u petak i subotu, 17. i 18. kolovoza 2018. godine.

Sultan Sulejman dao je izgraditi čuveni Turski most, koji je povezivao Osijek i Dardu, što potkrepljuju brojni nalazi arheoloških istraživanja, a potvrđuje i činjenica da je u planu izgradnja tematskog Sulejmanovog parka upravo na toj lokaciji.

Mitovi, bajke i legende, ali i činjenične priče dale su podlogu za osmišljavanje koncepta festivala koji je osmišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetitelja. Organizator Udruga Đola već treću godinu organizira taj povijesni festival, koji je prošle godine privukao rijeku ljudi, a iz Udruge poručuju da istu bujicu očekuju i ove godine jer program je, kažu, još bolji.

Merak-zone
Bujrum (tur.: izvolite!) sajam u oba će dana predstaviti široku lepezu proizvoda malih baranjskih OPG-ova, suvenira i rukotvorina raznih obrta, slatke kapljice malih baranjskih vinarija, ali i antikviteta jer ipak govorimo o povijesnom festivalu. Kada obiđete svaki štand, ogladnit ćete pa se zato uputite do štandova na kojemu ćete moći probati sarmu, baklavu, tufahije i druge delicije turske kuhinje, no nemojte stajati i jesti, pokupite klopu i udobno se smjestite u neku od merak-zona raspoređenih po cijelom perivoju Dvorca Esterházy.

Dok tako njegujete nepce u debeloj hladovini, promatrajte svoje najmlađe koji se zabavljaju dok sjeckaju, bojaju i rezbare turski most ili neki drugi turski motiv na jednoj od desetak kreativnih radionica koje će se održavati oba dana.

Radionice u turskom šatoru
Kada budete sarmu htjeli "istrošiti", i sami se pridružite nekoj od radionica, primjerice radionici oslikavanja keramike, filcanja vune, izrade turskih zmajeva i turskog nakita ili pak probajte osvojiti tvrđavu katapultima.

Za one uvijek žedne znanja organizatori su pripremili i četiri edukativne radionice / predavanja na temu Turske, Istanbula, Kapadokije i izgradnje Turskog mosta, a da bi predavanja bila što zanimljivija, održat će se u turskom šatoru "popločanom" jastucima. Predavanja će pratiti i tri različite izložbe fotografija, koje će biti postavljene duž cijelog perivoja. Ako nakon navedenog ostane još želje za znanjem, naučite izraditi sapun i masažne pločice ili ako se želite malo razmrdati, naučite koji turski plesni korak.

Kada napravite vlastiti suvenir, osvojite tvrđavu i zasladite se baklavom, pogledajte sve iz druge perspektive dok se vozite kočijom, a ako baš želite osjetiti vjetar u kosi, provozajte se čamcima po jezeru Đola. Da biste pregledali i odabrali najbolji selfi nastao za vrijeme vožnji, opustite se na baldahinu koji gleda na Gazda-Lukinu krčmu, gdje se možete osvježiti hladnim ićem i pićem.

Sevdah i evergrini i after
Realno, dok sve navedeno obavite, bit će već šest-sedam sati, kad vam je jedini zadatak da uživate u sevdahu i drugim evergrin-pjesmama, a nakon sevdaha dežurni DJ pobrinut će se da vas zagrije za večernji dio programa, kad vas u petak, s pjesmama koje svi volite i znate, očekuje Stillbend, a subotnje veče uljepšat će vam Rundek Cargo Trio. Za noćne ptice napomenimo da će nakon koncerata obje večeri biti i after, tako da stvarno moramo priznati da su organizatori na sve mislili.

Dodajmo da će onima koji baš žele meračit' i ne mrdnut' iz merak-zona zabava doći k njima i to tako što će im animatori i glumci iz tima Artina približiti razdoblje 16. stoljeća storytelling i livinghistory modelima kroz skečeve i minipredstavice i općenito divan s rajom. Ista će ekipa u subotu u 19 sati održati predstavu "Mali biser – Ti si biser među najvećim ljepoticama", koja govori o ljubavi i zavođenju u 16. stoljeću.

Bogat program
S obzirom na gust program i na činjenicu da se po nekoliko različitih sadržaja preklapa, a da se sve odvija na otvorenom prostoru – na infopultu Udruge Đola potražite kartu događanja s programom, ako vam istu prije toga ne budu dali volonteri Udruge, odnosno ako vam za snalaženje ne budu dovoljni šareni, veseli putokazi. Ukoliko niste sigurni koji dio programa p(r)opratiti, organizatori daju jednostavan savjet: provedite cijeli dan s njima i tako pomozite ostvarenju njihove vizije, a to je da Festival Tarda doprinese razvoju ruralnog turizma regije i da bude još jedan kotačić u procesu svrstavanja Baranje u najpopularniju kontinentalnu destinaciju Hrvatske. Inače, njihovu je viziju prepoznalo i podržalo dvadesetak udruga i različitih inicijativa, mali OPG-ovi i pružatelji turističkih usluga, čitav čopor volontera, Općina Darda, TZ Baranje i Turska razvojna agencija TIKA.

I da za kraj sumiramo… Dakle, u petak i subotu, 17. i 18. kolovoza 2018. godine u Dardi očekuje vas hiperbogat program, prilagođen svim dobnim skupinama. Stoga rezervirajte datume, pokupite svoju raju i pravac Tarda na festival glazbe, ruha i hrane, gdje možete biti kreativni, ali i gdje možete vježbati moždane vijuge i plesne korake, počastite nepce i jednostavno uživati u prirodi.

(Izvor: Udruga Đola)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok