MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 13. 12. 2017.

Njegoš – 170 godina "Gorskog vijenca"

Nenad Stevović, Anđelka Pavić, Mirjana BanjanacNenad Stevović, Anđelka Pavić, Mirjana Banjanac(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 13. XII. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, KUD "Montenegro-Montenegrina" i prijatelja Republike Crne Gore Beli Manastir organizirao je program povodom 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca".

Želimir Tešić i Nemanja BukvićŽelimir Tešić i Nemanja BukvićRecitatorice iz Lovćenca i Aleksandra Vučinić, prof.Recitatorice iz Lovćenca i Aleksandra Vučinić, prof.Prije četiri godine taj je KUD u Belom Manastiru već organizirao svečanu akademiju kojom je obilježen tadašnji veliki i značajni jubilej – 200-godišnjica rođenja Petra II. Petrovića Njegoša, crnogorskog duhovnog i svjetovnog vladara, filozofa i pjesnika.

Na početku programa posvećenog toj godišnjici predsjednica KUD-a Anđelka Pavić pozdravila je sve prisutne te goste iz Lovćenca u Bačkoj: Nenada Stevovića, istraživača i organizatora crnogorske dijaspore, kao i članove lovćenačkog Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva (CKPD) "Princeza Ksenija". Nakon što je uzvratio pozdravima, Nenad Stevović je ukratko predstavio mjesto iz koga dolaze:

- Lovćenac je jedna relativno mala sredina, međutim ona predstavlja personifikaciju crnogorske dijaspore jer je jedino mjesto, ne samo u Republici Srbiji, već i u čitavom svijetu, gdje crnogorska nacionalna zajednica čini većinu. Ponosni smo na to mjesto, ponosni smo na njegovo ime koje nas asocira na našu postojbinu i uvijek rado prihvatamo da gostujemo i da posjećujemo našu zajednicu i prijatelje naše zajednice širom svijeta.

U programu su dalje učestvovali: profesorica Druge srednje škole Beli Manastir i predsjednica KUD-a Anđelka Pavić, koja je govorila o Njegošu i "Gorskom vijencu", učenici Želimir Tešić i Nemanja Bukvić, koji su čitali najznačajnije izreke iz "Gorskog vijenca", bivša učenica profesorice Pavić Mirjana Banjanac, koja je čitala Njegoševu biografiju, te Aleksandra Vučinić iz Lovćenca, nastavnica srpskog jezika u Oglednoj osnovnoj školi "Adi Endre" iz Malog Iđoša, koja je pripremila recital o ženskim likovima iz "Gorskog vijenca". A recital su, u živopisnim crnogorskim narodnim nošnjama, izvele članice recitatorsko-dramskog studija pri CKPD-u Isidora Ražnatović, Jana Krivokapić i Tanja Čelebić.

- Mi smo pokušali da napravimo jedan malo drugačiji pristup. Paralela za Njegoša, za Crnu Goru, za te gorštake i za ta brda i za te planine su uvijek bili junaci, uvijek neko čojstvo i junaštvo. Šta je pozadina toga? Pozadina je toga upravo ono čime smo se mi bavili, a to su ženski likovi u "Gorskom vijencu": njih šest, svaka heroina na svoj način. Samo dvije govore, četiri se pojavljuju posredno. Ako se malo udubimo u analizu, vrlo lako možemo da spoznamo da su žene pokretači svekolike radnje u "Gorskom vijencu": i onda kada vole, i kada tuže, i kada su osuđivane, i kada su hvaljene i kada zavađuju... – rekla je Aleksandra Vučinić.

Pročitano 673 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok