MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 12. 12. 2017.

Izvještajna skupština UABA Beli Manastir

Radno predsjedništvoRadno predsjedništvo(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 12. XII. 2017. godine, s početkom u 16 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine održana je izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, jedine takve u Baranji. Skupštinu s čak 13 točaka dnevnog reda pripremio je i strogo vodeći računa o proceduri i formalnostima vodio predsjednik Udruge Nikola Opačić. Skupština je održana uz učešće 22 od 32 člana, što znači da je kvorum bio zadovoljen i da se nesmetano mogla odvijati od prve do posljednje točke, tj. od otvaranja do zatvaranja.

Između te dvije točke podnijet je izvještaj o radu između dvije skupštine, pa završni račun za 2016. godinu, pa izvještaj Nadzornog odbora, pa prijedlog aktivnosti za 2018, pa financijski plan za tu godinu. Poslije kraće rasprave svi izvještaji i prijedlozi prihvaćeni su jednoglasno. Zanimljivo je napomenuti da se među planiranim aktivnostima za 2018. godinu nalazi i učešće na Sajmu udruga, koji u petom mjesecu organizira Mirovna grupa Oaza.

U izvještaju o radu Nikola Opačić je naglasio da Udruga djeluje na promicanju tradicije antifašističke borbe, vođene u toku Drugog svjetskog rata ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, nego i u Evropi i u cijelom svijetu. Članovi Udruge su učesnici II. svjetskog rata, njihovi potomci, sljedbenici antifašizma i simpatizeri. Od donedavnih 40 članova, broj se prirodnim putem prvo smanjio na 34 (9 žena i 25 muškaraca), a sada i na 32 jer su se dvoje članova, muž i žena, odselili iz Baranje. Zato će pred Udrugom ubuduće biti obaveza da pokuša pridobiti nove članove.

Udruga, nadalje, uspješno surađuje sa SUBNOR-om Vojvodine, posebno s općinskim odborima iz Apatina, Bečeja, Sombora, Sremske Mitrovice – Laćarka i Subotice, a to je značajno zbog toga što su mnogi borci iz Vojvodine položili svoje živote u borbama za oslobođenje Baranje, naročito u Batinskoj (XI. 1944) i Bolmanskoj bici (III. 1945). Članovi Udruge redovito učestvuju u obilježavanju značajnih događaja iz Narodnooslobodilačkog rata u Hrvatskoj, Vojvodini i Distriktu Brčko.

Aktivnosti Udruge, osim članarinom i donacijama, financiraju Grad Beli Manastir (oko 2.700 kuna) i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru (2.000). Iz tih nevelikih sredstava kupuju se vijenci i cvijeće koji se polažu na antifašističke spomenike i financiraju putni troškovi. Važno je napomenuti da se sredstvima raspolaže vrlo domaćinski pa ne samo da nema dugova, nego se u novu godinu prenosi ne baš beznačajan iznos, koji omogućava da Udruga normalno djeluje dok ne stignu nova sredstva.

U raspravi o radu Udruge, uz Nikolu Opačića, učestvovali su Svetozar Vakanjac, predsjednik Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, Nikola Živković, profesor u penziji, i Predrag Stojanović, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika.

Pročitano 534 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok