MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 24. 09. 2017.

33. SOZAH u Belom Manastiru (22-24. IX. 2017)

Od petka do nedjelje, 22-24. IX. 2017. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria održan je 33. Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske, poznatiji pod kraticom SOZAH. Susret su, uz podršku predsjednika Zagonetačkog saveza Hrvatske Pere Galogaže, organizirali belomanastirska Mirovna grupa Oaza ("Oazin" doprinos opisan je ovdje) i Zagonetački klub "Osijek", također poznatiji po skraćenom imenu "Zakos". Taj skup, na kome je učestvovao 81 enigmatičar i poštovalac enigmatike, ne samo da je najveći enigmatski skup održan u novije vrijeme u Hrvatskoj, nego je na njemu u vrlo respektabilnom broju bilo učesnika i iz drugih zemalja.

           (Fotoalbumi: Doček-gostiju, posjet-Etnološkom-centru, prvi-dan)

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Osim iz Hrvatske, u Beli Manastir su došli enigmatičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Njemačke. Da skopski enigmatičar Nikola Petkovski nije dobio iznenadni poziv za putovanje u Holandiju, na 33. SOZAH-u bile bi zastupljene sve republike bivše Jugoslavije. Zanimljivo je napraviti geografski krug i popisati gradove odakle su enigmatičari putovali prema Belom Manastiru: Kikinda, Novi Sad, Beograd, Bor, Loznica, Leskovac, Podgorica, Gacko, Maglaj, Orašje, Banjaluka, Gradiška, Mostar, Široki Brijeg, Split, Zadar, Rijeka, Istra, Ljubljana, Zagreb, Varaždin, Međimurje, Nova Gradiška..., a njima su se pridružili i enigmatičari iz Osijeka, Vinkovaca, Privlake, Valpova i Belog Manastira.

Enigmatska druženja
A kolika je bila velika želja da se prisustvuje SOZAH-u, pokazuje i nekoliko primjera. Hajrudin Hodžić iz San Hozea u američkoj saveznoj državi Kaliforniji mjesecima prije susreta kupio je avionsku kartu za Evropu, ali je u zadnji čas, zbog nepredviđenih okolnosti, morao otkazati put. Ilija Đurković iz Podgorice otisnuo se na putovanje u petak u 21 sat, u Beograd je stigao oko šest sati ujutro, a onda je još trebalo stići na vrijeme u Osijek i Beli Manastir. Osječki enigmatski veteran, 86-godišnji Antun Košir, koji živi u osječkom Domu za starije i nemoćne osobe i koji je još uvijek vrlo aktivan kao sastavljač zagonetaka, nije želio ni na koji način opterećivati organizatore SOZAH-a pa je u Beli Manastir stigao vlakom i prepješačio nekih dva kilometra do hotela.

Enigmatski susret u Baranji protekao je u izuzetno prijateljskoj, upravo srdačnoj atmosferi. Među učesnicima bilo je enigmatičara koji se često sreću na sličnim susretima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, ali i onih koji se dugo nisu sreli s prijateljima po zajedničkom hobiju. Zato su ta tri dana protekla kao u trenu, u druženjima i razgovorima čas s ovim, čas s onim, u sjećanjima na nekadašnje dane, susrete i kontakte, koji često sežu nekoliko decenija u prošlost. Kako se, na primjer, Krsta Ivanov iz Bora ne bi prepustio nostalgiji kad je 1973-74. godine služio vojsku u Osijeku, drugovao s osječkim enigmatičarem Borisom Antonićem i njegovim posredovanjem objavljivao križaljke u osječkom "Glasu Slavonije". Krsta je čak u Beli Manastir ponio fotokopije tih križaljki da ih pokaže kolegama, a na njima se vidi da je npr. "22. prosinca 1973." "Glas Slavonije" koštao – "1,50 dinara".

Turistički dio SOZAH-a

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Organizatori SOZAH-a postarali su se da učesnici susreta dobro upoznaju Beli Manastir i Baranju pa su ih u petak odveli u posjetu belomanastirskom kulturnom i turističkom biseru Etnološkom centru baranjske baštine, a u nedjelju su ih, u dugačkoj automobilskoj koloni koja je nekome sa strane mogla ličiti na svatove, poveli Vinskom cestom Belje do poznatog Vidikovca iznad etnosela Karanca. Nakon kraćem razgledanja i uživanja u lijepom danu i nepreglednim beljskim vinogradima, krenulo se dalje preko Kamenca, Kneževih Vinograda, Suze i Zmajevca, do Memorijalnog kompleksa "Batinska bitka", koji se nalazi na strmom brdu iznad Batine, jedinog baranjskog naselja na Dunavu.

           (Fotoalbumi: Beljski-vidikovac, Batinski-spomenik, Baranjska-kuća)

Tu ih je predstavnica Općine Draž Eva Balatinac, koja u Osnovnoj školi Draž predaje hrvatski jezik, povijest i zemljopis, upoznala s općinom u kojoj se nalaze, sa značajnom, ali izuzetno krvavom Batinskom bitkom iz novembra 1944. godine te sa spomenikom Crvenoj armiji "Pobjeda", najimpozantnijem spomeniku sovjetskim vojnicima u istočnoj Evropi, podignutom 1947. godine. Taj spomenik rad je akademskog kipara Antuna Augustrinčića, a nalazi se na mjestu najžešćih borbi, na tzv. "Krvavoj koti 169".

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

A poslije časa iz baranjske geografije i historije krenulo se natrag prema nadaleko poznatom etnoselu Karancu, do također poznatog etnorestorana "Baranjska kuća", čiji je vlasnik Vladimir ŠkroboBajo učesnike SOZAH-a dočekao pićem i grožđem (!) dobrodošlice, a potom su se svi počastili baranjskim čobancem i štrudlom od jabuka.

Enigmatska natjecanja
Subota je bila rezervirana za enigmatska takmičenja. Nakon što je belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob otvorio 33. SOZAH, prije podne su se nadmetali sastavljači zagonetaka, u podne rješavači logičkih zadataka, a poslijepodne rješavači klasičnih zagonetaka. Zahtjevne zadatke za sastavljanje i rješavanje sastavio je Nedjeljko Nedić iz Ugljare kod Orašja, dok ih je Osječanin Josip Dubrović na radu u Zagrebu grafički oblikovao. Logičke zadatke pripremio je Valter Kvalić iz Vozilića kod Plomina, glavni urednik časopisa "Logo". Oni su i žirirali ono što je sastavljeno i riješeno, s tim da se prvom žiriju pridružio i Ilija Ozdanovac iz Privlake.

           (Fotoalbumi: Svečano-otvaranje, Sastavljanje, Logika, Rješavanje)

Kompletni rezultati objavljeni su na blogovima "Enigmatika (tupljenje i oštrenje)" i "Deseta umjetnost – enigmatika", a ovdje će se spomenuti samo najbolji: u sastavljanju prva tri mjesta osvojili su Boris Nazansky (Zagreb), Slavko Bovan (Kikinda) i Pero Galogaža (Rijeka), u logičkim zadacima Petar Štambuk (Split), Zrinka Kokot (Zagreb) i Sanda Reić-Tomaš (Split), a u rješavanju Pero Galogaža, Darko Galić (Varaždin) i Boris Nazansky.

           (Prilog Slavonske televizije o 33. SOZAH-u)

Program za enigmatske supruge
S enigmatičarima na takve susrete dolaze i enigmatske supruge. Za njih je glavna organizatorica SOZAH-a Vesna Nedić, direktorica i projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza, organizirala dva posebna izleta u vrijeme dok su se njihovi muževi takmičili.

           (Fotoalbumi: Prvi-izlet, Drugi-izlet)

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Prijepodne su u Belom Manastiru obišle mađarsko Pučko otvoreno učilište Baranyai Júlia (s etnografskim muzejom), kroz koje ih je provela Paula Radić, pravoslavnu crkvu, koju im je pokazao paroh protojerej Dragan Vukadinović, i katoličku crkvu, o kojoj im je govorio volonter Saša Musa iz Karanca, te glavni belomanastirski Trg slobode, gdje im se pridružila i Lidija Dabić, voditeljica Ureda LOG-a Baranja, a poslijepodne Tikveški dvorac i poznatu šetnicu uz Prijemni centar Parka prirode Kopački rit.

Spomen na Mladena Đurđevića
U subotu uveče, na svečanoj večeri u Kristalnoj dvorani Hotela Patria, u programu koji je vodila blogerica-lutaljka Sonja Nedić, proglašeni su rezultati takmičenja uživo, ali i Dopisnog sastavljačkog natječaja "Boživran 2017", koji je organizirao splitski Enigmatski klub "Božidar Vranicki", te rezultati 1. Memorijala Mladena Đurđevića, također dopisnog sastavljačkog konkursa, raspisanog u spomen na prerano preminulog križaljkaškog majstora Mladena Đurđevića (1944-2004) iz Darde.

           (Fotoalbum: Proglašenje-rezultata)

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Priznanja i nagrade pobjednicima Memorijala uručio je Mladenov unuk Vanja Đurđević, a na svečanoj večeri bili su i Mladenova supruga Sofija, stariji sin Miodrag, snaha Tamara i mlađi unuk Saša. Za najuspješnijeg učesnika "Boživrana" proglašen je Radoja Racanović (Gradiška), a najuspješniji u Memorijalu bio je Ivan Hrgović (Zagreb).

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Enigmatski klub "Kikinda"
Na kraju još jedan zanimljiv podatak: na 33. SOZAH-u bilo je 26 članova Enigmatskog kluba "Kikinda" (iz Banjaluke, Belog Manastira, Bora, Gacka, Gradiške, Karanca / Kruševca, Kikinde, Leskovca, Mengeša kod Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Privlake, Splita, Ugljare kod Orašja, Vinkovaca i Zagreba), a taj klub ima članstvo "od Vardara pa do Triglava".

Jovan Nedić

Napomena: Ovo je opširnija verzija članka objavljenog
u zagrebačkim "Novostima" (broj 928, 29. IX. 2017)

Pročitano 1012 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok