MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 04. 07. 2016.

Poziv na okrugli stol u Osijeku o bioetici

Agencija za bioetiku i socijalnu ekologijuAgencija za bioetiku i socijalnu ekologijuOsječka Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju (ABSE – Agency for Bioethics and Social Ecology) poziva zainteresirane na okrugli stol koji će se održati u utorak, 5. VII. 2016. godine, s početkom u 17 sati, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku, Klub za mlade, dvorišni ulaz. 

Sudionici i sudionice okruglog stola bit će: dr. sc. Ivica Kelam, bioetičar, mr. sc. Darija Rupčić, Ljiljanka Mitoš Svoboda, ekološka aktivistica i ekološka novinarka, i Dražen Jerabek, umjetnik i ilustrator.

Na okruglom stolu govorit će se o sljedećim temama:

  • Bioetika kao nova znanstvena disciplina pojavila se u drugoj polovici 20. stoljeća kao odgovor na prijetnju tehnoznanstvene civilizacije koja u sinergiji s krupnim kapitalom predstavlja prijetnju opstanku samog planeta Zemlje. Kako se bioetika postavlja prema ljudskom životu – pitanja abortusa i eutanazije, a kako prema očuvanju ekosustava i predatorskom neoliberalnom kapitalizmu? Je li nam ugrožen opstanak radi agresivnog guranja GMO-a u poljoprivredu i svakodnevicu? 
  • Što je etika skrbi? Kako nam njezini principi mogu poslužiti kao praktične smjernice razrješenja globalnih problema nastalih kao posljedica neoliberalne paradigme i rastakanja skrbi u društvenim relacijama?
  • Pristup bolesti + pristup smrti = pristup životu – koliki su strahovi i blokade u razmišljanjima o etičkim pristupanjima bolesnim osobama, naročito djeci? Je li pristup bolesti i smrti odraz nametnutih društvenih normi ili je povezan s kulturološkom tradicijom?
  • Ekoetika ili okolišna etika – slijedi li iz načela poštivanja života odbijanje konzumiranja životinja u obliku hrane? Kako riješiti čovjekovo predatorstvo na Zemlji? Što je biocentrizam?
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok