MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 08. 06. 2016.

Volonterska akcija s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom

Predrag Stojanović, Ivan Doboš, Vesna Nedić i dr. Mirjana MarjanovićPredrag Stojanović, Ivan Doboš, Vesna Nedić i dr. Mirjana Marjanović"Oaza" je, po planu aktivnosti projekta "Naučimo volontirati", zajedno sa svojim partnerima na projektu: Udrugom osoba s alergijama i problemima disanja ("Alerga") i Gradom Belim Manastirom, trebala organizirati volontersku akciju "Počupajmo korov oko sebe – gušim se zbog njega". Akcija je bila planirana za rano proljeće, prije cvatnje alergenih biljaka.

No, kako je ovo proljeće 2016. godine bilo jako varljivo: red sunca, red kiše, pa onda red velikih obaveza "Oaze" i njezinih partnera, prošlo je vrijeme kad se planirana akcija mogla efikasno izvesti. Sada alergenih korova ima posvuda: na privatnim parcelama i placevima, ali i na zemljištu u vlasništvu grada i države ili gradskih odn. državnih institucija i poduzeća, tako da više ni "mala vojska" "Alerginih" i "Oazinih" aktivista i volontera ne bi bila dovoljna da se sve to počupa i ukloni.

Zbog toga su u srijedu, 8. VI. 2016. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, voditeljica projekta "Naučimo volontirati", i predsjednica "Alerge" dr. Mirjana Marjanović upriličile sastanak s "gradskim ocima": gradonačelnikom Ivanom Dobošem i njegovim zamjenicima Predragom Stojanovićem i Markom Bogatićem. Na sastanku je bila i "Alergina" tajnica Gordana Jakopec.

Na samom početku sastanka Vesna Nedić je pojasnila "gradskim ocima" zašto je iniciran sastanak. Predočila im je ciljevi zajedničkog projekta i probleme oko (ne)mogućnosti da se provede zajednička volonterska akcija. Dr. Mirjana Marjanović iznijela je neugodnosti na koje se žale pacijenti s alergijama i problema disanja te da su "Alergini" aktivisti detektirali velike zakorovljene površine na području Grada Belog Manastira, kao i alergene biljke, uključujući i drveće, na belomanastirskim ulicama i dvorištima.

Volonterska akciju "Počupajmo korov oko sebe – gušim se zbog njega" obustavlja se do daljnjega. Da bi ona donijela neki spomena vrijedan rezultat, nije dovoljan samo angažman "Oaze" i "Alerge", već i građana Belog Manastira te gradskih službi, kao i ono na što se ne može utjecati – povoljne vremenske prilike.

Na koncu je "Oazina" projekt-koordinatorica predložila da "Alergini" aktivisti fotografiraju zakorovljene površine na području Grada Belog Manastira te da onda "Oaza" sroči dopis s prijedlozima kako riješiti problem alergenih biljaka i da ga zajedno s fotografijama uputi Gradu, koji će pokušati nešto učiniti. "Oaza" i "Alerga" također predlažu da komunalni redar povremeno obilazi gradske ulice i opominje građane čija su dvorišta i bašte zapušteni. Nerješiv su, međutim, problem zapuštene kuće u kojima ne živi nitko ili se vlasnici – zbog starosti, bolesti ili neimaštine – o njima ne mogu brinuti.

Pročitano 1065 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok